От х:

Днес в x:

Забраниха улова на родните „Челюсти“

Най-големия хищник в нашите води, щуката, е забранена за улов до 30-ти април, разпорежда ИАРА в нарочно циркулярно писмо до всички регионални звена, които контролират риболова в страната. Целта е да се опази популацията на вида в периода му на размножаване. За разлика от другите риби, щуката започва да хвърля хайвера си още в края на февруари, като периода на естественото възпроизводство продължава поне до края на април. Тогава пък влиза в сила общата забрана за риболов на всички видове.
В период на забрана също и не се допуска пренасянето, превозването и продажбата на риба и други водни организми в живо, прясно и охладено състояние. В случаите на улов по време на забраната уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от тяхното състояние.

Тази година забраната за улов на щука влезе в сила по-рано от обичайното, още от 15-ти февруари. Датата е плаваща и се определя ежегодно от ИАРА в зависимост от климата на съответната година. Понеже доста рибари все още ловуват хищника, от рибната инспекция напомнят, че това ще се третира като бракониерство, а глобите за него са хиляди левове. Щуката е много ценен улов заради перфектното си сухо и чисто бяло месо, чиито вкусови качества го превръщат в деликатес в някои страни. Щуката е натурален хищник, напълно месояден, който атакува всичко което се движи под и над водата. За разлика от сомовете не обитава дъното, а оперира из всички слоеве на водоема. Вследствие на уникалната си захапка, поглъща жертвите си цели. Яде малки рибки, но също и жаби, мишки и малките на водоплаващите птици. Опасна за нескопосани рибари, особено такива които подценяват жизнеността й и правят грешката да пъхнат пръсти в устата й. Родните челюсти достигат много приличните размери от 10-15 и повече килограми, като световният рекорд е щука от 25 кг уловена в Германия. Заради уникалната си издължена „торпедна“ форма, щуката обикновено създава илюзия че е по-голяма отколкото в действителност е. Макар и любима на чревеугодниците тя е недолюбвана от стопаните на развъдници понеже при малко по-голяма популация е способна за нула време да унищожи зарибителния материал на водоема.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини