От х:

Днес в x:

16 °C

Кметът иска общинско ВиК и вода от язовир “Тракиец”

Аз съм за самостоятелна асоциация по ВиК за Хасково. Защо Димитровград да може да има самостоятелна асоциация, а Хасково да не може? Аз ще ви кажа – защото Хасково издържа останалите общини. Над 50 на сто от приходите на ВиК са от община Хасково. Сметнал съм, че това са към 7-8 милиона. Къде са тези пари? Колко от тях са инвестирани във водопровода и канализацията на града?”

Това заяви на днешната сесия на ОбС Хасково кметът Георги Иванов. Изказването му бе по повод предстоящото на 10 март общо събрание на областната асоциация по ВиК. По този повод градоначалникът предложи представителят на общината в събранието да гласува “против” по точките от дневния ред. Те са за приемане на бюджет на асоциацията и за принципно съгласие за сключване на договор с оператор на ВиК мрежата.

Антон Иванов от ГЕРБ обясни, че на практика миналата година асоциацията по ВиК не е имала дейност, нито бюджет. По закон държавата има 35 % във водните асоциации, останалите дялове са на общините. Сформирането на тези асоциации е необходимо, за да може да се усвояват пари по европейски програми, защото това не могат да сторят търговски дружества, а досегашните ВиК са именно такива.

Нека не се напъваме за нещо, което е мъртвородено и няма да стане. Измислено е от БСП още по време на Тройната коалиция, а сега вие (ГЕРБ) се напъвате да го осъществите. Това е просто поредната паразитна структура”, взе думата след него кметът.

Защо в годините никой не се зае да изгради пречиствателна станция на язовир “Тракиец”? С новите технологии една такава станция се прави за два месеца. Не е проблем да се изгради и нов водопровод до Хасково, защото старият е разбит. Ако това стане, аз гарантирам, че цената на водата ще падне с 35-40 процента”, допълни градоначалникът.

Предимствата на самостоятелното общинско ВиК е, че общината има инструмент за събиране на сметките, а водното дружество няма. Например ако дойде някой в общината за административна услуга, ако не си е платил водата, няма услуга”, обясни замисъла си градоначалникът. Той допълни, че това било изпробвано още при стария шеф на ВиК Петко Стойчев. “Обажда ми се веднъж и вика: Какво става, тези хора изведнъж започнаха да плащат? Ами започнаха, защото извикахме в общината всички, настанени в общински жилища и им казахме, че ако имат неплатени сметки за вода – пътят!”

Идеята за обособяване на общинско ВиК е отпреди поне 10-15 години. Основните аргументи на експертите против подобно разделяне е, че в някои планински и отдалечени райони цената на водата може да достигне непоносими нива.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини