От х:

Днес в x:

12 °C

Петьофи и Слънце първи поканиха Баба Марта

Децата на Слънце поканиха Баба Марта с песни и танци

Ученици от ОУ „Шандор Петьофи“ и сладури от ОДЗ Слънце бяха най-нетърпеливи да поканят Баба Марта да прогони вече студовете, и спретнаха мило тържество в нейна чест в сградата на забавачката. Макар и предсрочно всички участници бяха окичени с харизматичния червено-бял конец, който да пази от болести и дава сили. Мартеничките бяха ръчно изработени от 3-тите и четвърти класове на орфейското училище и лично завързани за ръчичките на мъниците. В ролята на Баба Марта бе ученичка от школото, нейни помощници бяха още 6 съученици, които имаха късмет да се измъкнат от часовете днес. Партньорството между градината и съседно разположеното ОУ е от години, като малки и големи взаимно се радват на посещенията си и се награждават с песни, танци и стихчета. В чест на добрата Баба децата от градината подготвиха богата програма, която толкова се хареса на самите тях че я повториха няколко пъти на бис. Глъчката във физкултурния салон продължи дълго след края на мероприятието и създаде наистина пролетно настроение във все още по февруарски студения ден.

Покрай забавното децата научиха и полезното-легендата за мартеничките, които са напълно автентичен български обичай. Според преданието разказано от учениците, навремето родоначалникът на Българската държава Хан Кубрат имал красива дъщеря, Хуба. След смъртта му 5-та синове не спазили бащината заръка и се пръснали по света. Затова българите били победени от хунския предводител Хан Ашина, а Хуба била взета в плен. Нейният брат Аспарух обаче я информирал чрез сокол, че намерил райско кътче на юг от Дунав, където ще засели българите. Хуба избягала водена от Сокола, но вражеска стрела ранила птицата и оцветила в червено бялата копринена нишка, която била вързана на крачето на сокола. Когато все пак благополучно пристигнали в България, Хан Аспарух започнал да къса конци от обагрената нишка и да ги връзва по ръцете на войниците си с думите: Да сме здрави, весели щастливи, да сме Българи..“

Към настоящият момент обичаят за връзване на мартеници е познат само в страни на Балканите - България, Румъния, Молдова,Албания,Гърция,Македония и Сърбия.

Като се има предвид че всички тези държави/с изключение на част от Гърция/ са били владени от България, с основание може да се твърди, че обичаят тръгва именно от тук. Иначе символизмът на червено-белия конец е познат от древността и то в отдалечени райони като Мала Азия и Месопотамия. Червеният цвят е бил Богинята майка, а белия нейния син Слънцето.

Г.Христов

Добрата старица ги награди с мартенички
За още по-голяма радост на мъниците
Делегацията от ОУ "Шандор Петьофи"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини