От х:

Днес в x:

Димитровград забрани хазарта в Лафките, в Хасково залозите навсякъде

Хазартът в Лафките в Хасково се върти необезпокоявано, в Димитровград го забраниха

Димитровградският Общински съвет гласува през януари забрана за хазарта на открито, с което на практика се спират залозите във веригата на “Табак маркет”, известни като Лафка. Предложение бе на общинския съветник Тодор Ташев, който се аргументира с ограниченията в Закона за хазарта.

Подобно, ако не и по-зле, е положението в Хасково, където Лафките са окупирали входовете на учебни и здравни заведения, автогарата, центъра, една дори е под носа на областния управител.

Още при монтирането на павилионите миналата година Haskovo.net обърна внимание на факта, че Лафките изникват пред училища, а конкретният пример бе със СОУ “Васил Левски”. Павилионът е от другата страна на улица “Св. св. Кирил и Методий”. В него освен вестници, се продават и алкохол, цигари и опаковани сладкарски изделия.

Тогава от общината, както и от районната здравна инспекция обясниха, че ограниченията за продажба на цигари на определено разстояние от учебните завадения, са отпаднали и нарушение няма.

Малко по-късно обаче в лафките започна и хазарта. Дали е законно това?

Закон за хазарта:

В него кратко, ясно и точно е формулирано какво е хазарт - Чл. 2. (1) Хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът.

И още:

Чл. 9. (1) Забранява се организирането на хазартни игри в сградите и прилежащите им площи - публична държавна и общинска собственост, в обектите на Министерството на

отбраната, Министерството на вътрешните работи, в сгради, в които са разположени структури на държавната администрация, независимо от вида на собствеността им, в учебните, лечебните и здравните заведения, както и в съсобствени обекти без нотариално заверено писмено съгласие на всички съсобственици.

Наредбата за обществения ред на община Хасково е още по-ясна:

чл. 4 Забранява ... т. “6. Отстоянието на помещенията за хазартни игри на по-малко от 300 м, измерени по графичен метод по осовата линия на най-прекия пешеходен път от основно или средно учебно заведение или казарма, освен ако са в хотел, категоризиран с три и повече звезди”.

Димитровградските общински съветници забраниха хазарта в лафките (без билетите от лотарията). Хасковските им колеги са пас по въпроса. Нищо, че на метри от училищата продават цигари и алкохол. Нищо, че децата се тълпят пред лафките и дават стотинките, отредени за закуска, за игрите на късмета.

Още по-интересното е, че собственикът на лафките “Табак маркет” не фигурира в регистъра на лицензираните фирми за организиране на хазартни залагания в интернет страницата на Държавната комисия по хазарта.

Според общинския съветник от Димитровград Тодор Ташев фирмата ползва лиценза на “Национална лотария”, която е регистрирана в комисията. От друга страна договорът на “Табак маркет” с община Димитровград не допуска преотдаване на наетата общинска собственост. “На практика обаче се е получило точно това, тъй като по искане от наша страна от “Национална лотария” изпратиха списък с лицензираните си обекти, в които влизат и лафките в Димитровград”, обясни Ташев. Освен това по думите му “в договора на общината с “Табак маркет” изрично е записано, че не може да е се извършва друга дейност извън описаната в контракта, а в него липсва хазарта”.

Докато общинската власт в Димитровград разнищва проблема с плъзналите навсякъде игри на късмета, властта в Хасково се оказва далеч от подобни терзания.

“Общината няма правомощия по отношение на хазарта. Има си държавна комисия по хазарта, след като са им дали лиценз, ние няма какво да направим”, обясни за Haskovo.net заместник-кметът Златимир Желев. И ни посъветва да прочетем Закона за хазарта, който всъщност четохме целия следобед. На възражението, че има и общинска наредба, която съвсем точно регламентира отстоянията до учебни заведения, Желев отново повтори, че решенията на държавните органи имат превес над общинските и нищо не може да се направи.

Попитани за хазарта, който се върти под носа им, от областната администрация първо поеха дълбоко въздух, после хукнаха да се уверят лично. След това коментираха, че лафката всъщност се намира на терен, общинска собственост и не е “прилежаща площ на областната администрация”. Личното мнение на областния управител Добри Беливанов е, че не е морално да се допускат хазартните игри в близост до учебни и спортни заведения, но това е в правомощията на общините, увери ни пресаташето Светлана Николова.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини