От х:

Днес в x:

12 °C

Димитровград забрани хазарта в Лафките, в Хасково залозите навсякъде

Хазартът в Лафките в Хасково се върти необезпокоявано, в Димитровград го забраниха

Димитровградският Общински съвет гласува през януари забрана за хазарта на открито, с което на практика се спират залозите във веригата на “Табак маркет”, известни като Лафка. Предложение бе на общинския съветник Тодор Ташев, който се аргументира с ограниченията в Закона за хазарта.

Подобно, ако не и по-зле, е положението в Хасково, където Лафките са окупирали входовете на учебни и здравни заведения, автогарата, центъра, една дори е под носа на областния управител.

Още при монтирането на павилионите миналата година Haskovo.net обърна внимание на факта, че Лафките изникват пред училища, а конкретният пример бе със СОУ “Васил Левски”. Павилионът е от другата страна на улица “Св. св. Кирил и Методий”. В него освен вестници, се продават и алкохол, цигари и опаковани сладкарски изделия.

Тогава от общината, както и от районната здравна инспекция обясниха, че ограниченията за продажба на цигари на определено разстояние от учебните завадения, са отпаднали и нарушение няма.

Малко по-късно обаче в лафките започна и хазарта. Дали е законно това?

Закон за хазарта:

В него кратко, ясно и точно е формулирано какво е хазарт - Чл. 2. (1) Хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът.

И още:

Чл. 9. (1) Забранява се организирането на хазартни игри в сградите и прилежащите им площи - публична държавна и общинска собственост, в обектите на Министерството на

отбраната, Министерството на вътрешните работи, в сгради, в които са разположени структури на държавната администрация, независимо от вида на собствеността им, в учебните, лечебните и здравните заведения, както и в съсобствени обекти без нотариално заверено писмено съгласие на всички съсобственици.

Наредбата за обществения ред на община Хасково е още по-ясна:

чл. 4 Забранява ... т. “6. Отстоянието на помещенията за хазартни игри на по-малко от 300 м, измерени по графичен метод по осовата линия на най-прекия пешеходен път от основно или средно учебно заведение или казарма, освен ако са в хотел, категоризиран с три и повече звезди”.

Димитровградските общински съветници забраниха хазарта в лафките (без билетите от лотарията). Хасковските им колеги са пас по въпроса. Нищо, че на метри от училищата продават цигари и алкохол. Нищо, че децата се тълпят пред лафките и дават стотинките, отредени за закуска, за игрите на късмета.

Още по-интересното е, че собственикът на лафките “Табак маркет” не фигурира в регистъра на лицензираните фирми за организиране на хазартни залагания в интернет страницата на Държавната комисия по хазарта.

Според общинския съветник от Димитровград Тодор Ташев фирмата ползва лиценза на “Национална лотария”, която е регистрирана в комисията. От друга страна договорът на “Табак маркет” с община Димитровград не допуска преотдаване на наетата общинска собственост. “На практика обаче се е получило точно това, тъй като по искане от наша страна от “Национална лотария” изпратиха списък с лицензираните си обекти, в които влизат и лафките в Димитровград”, обясни Ташев. Освен това по думите му “в договора на общината с “Табак маркет” изрично е записано, че не може да е се извършва друга дейност извън описаната в контракта, а в него липсва хазарта”.

Докато общинската власт в Димитровград разнищва проблема с плъзналите навсякъде игри на късмета, властта в Хасково се оказва далеч от подобни терзания.

“Общината няма правомощия по отношение на хазарта. Има си държавна комисия по хазарта, след като са им дали лиценз, ние няма какво да направим”, обясни за Haskovo.net заместник-кметът Златимир Желев. И ни посъветва да прочетем Закона за хазарта, който всъщност четохме целия следобед. На възражението, че има и общинска наредба, която съвсем точно регламентира отстоянията до учебни заведения, Желев отново повтори, че решенията на държавните органи имат превес над общинските и нищо не може да се направи.

Попитани за хазарта, който се върти под носа им, от областната администрация първо поеха дълбоко въздух, после хукнаха да се уверят лично. След това коментираха, че лафката всъщност се намира на терен, общинска собственост и не е “прилежаща площ на областната администрация”. Личното мнение на областния управител Добри Беливанов е, че не е морално да се допускат хазартните игри в близост до учебни и спортни заведения, но това е в правомощията на общините, увери ни пресаташето Светлана Николова.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини