От х:

Днес в x:

15 °C

Димитровград забрани хазарта в Лафките, в Хасково залозите навсякъде

Хазартът в Лафките в Хасково се върти необезпокоявано, в Димитровград го забраниха

Димитровградският Общински съвет гласува през януари забрана за хазарта на открито, с което на практика се спират залозите във веригата на “Табак маркет”, известни като Лафка. Предложение бе на общинския съветник Тодор Ташев, който се аргументира с ограниченията в Закона за хазарта.

Подобно, ако не и по-зле, е положението в Хасково, където Лафките са окупирали входовете на учебни и здравни заведения, автогарата, центъра, една дори е под носа на областния управител.

Още при монтирането на павилионите миналата година Haskovo.net обърна внимание на факта, че Лафките изникват пред училища, а конкретният пример бе със СОУ “Васил Левски”. Павилионът е от другата страна на улица “Св. св. Кирил и Методий”. В него освен вестници, се продават и алкохол, цигари и опаковани сладкарски изделия.

Тогава от общината, както и от районната здравна инспекция обясниха, че ограниченията за продажба на цигари на определено разстояние от учебните завадения, са отпаднали и нарушение няма.

Малко по-късно обаче в лафките започна и хазарта. Дали е законно това?

Закон за хазарта:

В него кратко, ясно и точно е формулирано какво е хазарт - Чл. 2. (1) Хазарт е всяка игра на случайността, в която има залог и може да се получи печалба или да се загуби залогът.

И още:

Чл. 9. (1) Забранява се организирането на хазартни игри в сградите и прилежащите им площи - публична държавна и общинска собственост, в обектите на Министерството на

отбраната, Министерството на вътрешните работи, в сгради, в които са разположени структури на държавната администрация, независимо от вида на собствеността им, в учебните, лечебните и здравните заведения, както и в съсобствени обекти без нотариално заверено писмено съгласие на всички съсобственици.

Наредбата за обществения ред на община Хасково е още по-ясна:

чл. 4 Забранява ... т. “6. Отстоянието на помещенията за хазартни игри на по-малко от 300 м, измерени по графичен метод по осовата линия на най-прекия пешеходен път от основно или средно учебно заведение или казарма, освен ако са в хотел, категоризиран с три и повече звезди”.

Димитровградските общински съветници забраниха хазарта в лафките (без билетите от лотарията). Хасковските им колеги са пас по въпроса. Нищо, че на метри от училищата продават цигари и алкохол. Нищо, че децата се тълпят пред лафките и дават стотинките, отредени за закуска, за игрите на късмета.

Още по-интересното е, че собственикът на лафките “Табак маркет” не фигурира в регистъра на лицензираните фирми за организиране на хазартни залагания в интернет страницата на Държавната комисия по хазарта.

Според общинския съветник от Димитровград Тодор Ташев фирмата ползва лиценза на “Национална лотария”, която е регистрирана в комисията. От друга страна договорът на “Табак маркет” с община Димитровград не допуска преотдаване на наетата общинска собственост. “На практика обаче се е получило точно това, тъй като по искане от наша страна от “Национална лотария” изпратиха списък с лицензираните си обекти, в които влизат и лафките в Димитровград”, обясни Ташев. Освен това по думите му “в договора на общината с “Табак маркет” изрично е записано, че не може да е се извършва друга дейност извън описаната в контракта, а в него липсва хазарта”.

Докато общинската власт в Димитровград разнищва проблема с плъзналите навсякъде игри на късмета, властта в Хасково се оказва далеч от подобни терзания.

“Общината няма правомощия по отношение на хазарта. Има си държавна комисия по хазарта, след като са им дали лиценз, ние няма какво да направим”, обясни за Haskovo.net заместник-кметът Златимир Желев. И ни посъветва да прочетем Закона за хазарта, който всъщност четохме целия следобед. На възражението, че има и общинска наредба, която съвсем точно регламентира отстоянията до учебни заведения, Желев отново повтори, че решенията на държавните органи имат превес над общинските и нищо не може да се направи.

Попитани за хазарта, който се върти под носа им, от областната администрация първо поеха дълбоко въздух, после хукнаха да се уверят лично. След това коментираха, че лафката всъщност се намира на терен, общинска собственост и не е “прилежаща площ на областната администрация”. Личното мнение на областния управител Добри Беливанов е, че не е морално да се допускат хазартните игри в близост до учебни и спортни заведения, но това е в правомощията на общините, увери ни пресаташето Светлана Николова.

Тодор Кръшков  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини