От х:

Днес в x:

Автото готви ученици за пряк път към ВУЗ

Победителят Атанас Георгиев се готви да влизае във ВУЗ с резултатите от националното състезание "Най-добър монтьор"


Вътрешен подбор на участниците в националното състезание „Най-добър автомонтьор в България“ проведе хасковската гимназия по автотранспорт. Надпреварата е особено популярна сред учениците, понеже предлага директно влизане във ВУЗ с резултатите от състезанието. Разбира се, това става само от националния кръг. Именно там преди две години отборът на транспортната гимназия се класира трети и пласира двама свои възпитаници в университета в Сливен, филиал на Техническият университет в София. Успешни студенти там са хасковлиите Али Дормуш и Хасан Чавашиоглу. Миналата година тимът на Автото проби само до регионалния кръг, където все пак записа престижен резултат – 4-то място от 11 области на страната. Тази година подготовката е много по-стегната, а учениците много по-мотивирани, сподели мотивационният експерт Правдомир Шопов. Преподавателят по практика готви тимовете на училището и не се свени да „свива сармите“ дори на най-способните си възпитаници ако решат, че знаят всичко и го карат през пръсти.

За разлика от предишни години, когато се бърникаше в моторите с отвертка и гаечен ключ, тази година състезанието бе осъвременено - с лаптопи и безжична връзка към бордовия компютър на колата. Условието бе да се направи диагностика на автомобилен двигател на Шкода Фабия, да се замерят основните му параметри и се открие повреда. За тестов автомобил бе избран един от „най-често срещаните автомобили по пътищата на България“, по думите на учителя инж. Вели Еюп, който бе ръководител на изпитната комисия. Преценено бе, че 3-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор е най-подходящ за подготовката на учениците. Някои от тях показаха, че са работили доста и извършиха диагностиката за умопомрачителните 1.08 минути, като победител в надпреварата бе 12-класникът Наско. Заедно със съучениците си Делчо и Демир, те ще се явят на регионалния кръг. В училищната пресявка се включиха още 9 души, като 4 отпаднаха на теоретичния тест, останалите стигнаха до практиката. Теорията май наистина е слабата страна на Автото. На междинните кръгове с въпроси и към публиката затруднения предизвикаха дори обикновени задачи от рода на колко марки Опел има, на колко километра се сменя маслото на Трабант, а питането кой е единственият автомобил със съзвездие на емблемата си срещна абсурден хоров отговор „БМВ“. За отбелязване бе, че присъстващите журналисти обраха част от наградите като единствените, отговорили вярно.

Вторият етап от състезанието бе по принцип в по-силната страна на гимназистите - майсторско шофиране. На миналогодишния кръг в Пловдив, където отборът стана 4-ти, специално в тази дисциплина най-добрият шофьор на Южна България стана същият Наско Георгиев. Майсторското кормуване обаче не стигна за влизане в тройката при комплексното класиране.

Г. Христов

Днешната пресявка включваше диагностика на Шкода
Колата бе избрана от председателят на изпитната комисия инж. Еюп
Мъдруване пред лаптопа
По силната част за Автото е майсторското шофиране
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини