От х:

Днес в x:

Въвеждат биоземеделие и електрокартинг в Автото по проект

    Около 260 ученици от хасковската Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт „Никола Й. Вапцаров“ ще се включат в проект „Моето училище - моят старт за успех". В тази връзка са сформирани 12 клуб плюс още два за поне 16 родители, които също ще участват в проекта към Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства, обясни директорката на школото Донка Станчева. „Заложили сме на дейности, които целят да засилят образователната мотивация и интеграцията на децата от различните етноси. Свързани са както с професионалната ориентация, така и с подобряване на комуникативните им умения, езиковите умения, образователните дейности“, обясни тя. Станчева допълни, че заниманията са подбрани спрямо интересите на учениците и те ще се провеждат като извънкласни дейности.

    „В дейностите са заложени подобряване на знанията по български език, тъй като това е ключово важен момент за подобряване на интеграцията, има обучителни дейности – подобряване на знанията по различни учебни предмети, подобряване на гражданските умения, здравното образование“, заяви координаторът на проекта Красимира Дамянова. Тя допълни, че проектът им е класиран на първо място в страната.

    Две от групите ще участват в клуб по електрокартинг. „В гимназията имаме два картинга, които учениците ще трансформират в електрокартинги“, обясни единият от ръководителите инж. Ангел Проданов. В друг клуб учениците ще се занимават с биоземеделие. В него ще участват ученици от специалност „Агроеколог“ с ръководител Венета Иванова. „Ще си направим ферма с наши материали, ще правим прецентации за производство на биопродукти, предвидено е и посещение в биохотел, където учениците ще могат да пробват биохрани“, обясни Венета Иванова.

    Днес първото си занимание по тази дейност проведоха ученици от 8 клас. Те изработваха макети на къщи и ферми с природни материали. В заниманията са включени още спорт – волейбол, ръгби, предприемачество и други. Дейностите по проекта ще продължат до края на юли. Реализацията му е и част от осъществяване на плана на гимназията за интеграция и задържане на учениците в училище, допълниха още от школото.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини