От х:

Днес в x:

4 °C

Ракова диагностика: тези пет метода спасяват животи

Рак на гърдата, рак на кожата, на простатата, на шийката на матката или на дебелото черво: тези пет ракови заболявания могат да бъдат диагностицирани в начален стадий. А това спасява животи!

Ранното диагностициране на раково заболяване е изключително важно. При него се откриват дори и най-малките промени в тъканите - в момент, в който те все още не причиняват болки или други оплаквания. В повечето случаи на този етап пациентите изобщо не подозират за опасността.

В началния стадий малките и локални туморни образувания в повечето случаи могат да бъдат излекувани успешно. При някои видове ракови заболявания - като рак на дебелото черво, на кожата или на шийката на матката - диагнозата може да бъде поставена още преди туморът да се превърне в злокачествен. На този етап раковите образувания могат да бъдат отстранени оперативно.

Тук Ви представяме петте превантивни прегледа срещу ракови заболявания, препоръчвани от лекарите.

Колоноскопия: рак на дебелото черво

Няма нужда да се страхувате от колоноскопията. Това е напълно безболезнено изследване. При него могат да бъдат отстранени доброкачествени полипи, които могат да бъдат предвестник за рак на дебелото черво. Днес прочистването на червата, което се прави преди колоноскопията, е значително по-приятно, отколкото преди. Докато в миналото се е налагало пациентът да изпие 4 литра течност с Глауберова сол, то днес 2 литра са достатъчни, а разтворът вече не е с неприятен вкус. При един от съвременните методи дори е нужно да се изпият само две дози по 150 милилитра пречистваща течност, а останалото количество може да бъде прието под формата на вода или чай. По време на колоноскопията пациентът е под наркоза и не усеща нищо.

Ракът на дебелото черво е особено коварно заболяване, тъй като в начален стадий болестта протича без никакви оплаквания. Ако заболяването не бъде открито навреме, то води до смърт. Скринингът намалява с 80 процента риска от фатален край.

Скрининг: рак на кожата

Скринингът представлява цялостен оглед на кожата. Изследват се и тези части, до които рядко прониква слънчева светлина, например кожата зад ушите или около половите органи. Дерматологът за секунди разпознава типа кожа и знае на какво трябва да обърне специално внимание. Наличието на бенки или родилни петна означава и повишен риск от развитие на рак на кожата. От рак на кожата са застрашени и хората с бяла кожа и много лунички. При навременно диагностициране шансовете за излекуване надхвърлят дори 90 процента. 

Мамография: рак на гърдата

Мамографията е най-често използваният днес метод за ранно откриване на изменения на тъканите в женските гърди. При него могат да се открият дори бучки или мънички възли, които не могат да бъдат усетени с опипване. При изследването гърдата се притиска между две пропускащи лъчите плексигласови плоскости - за получаването на добри и надеждни снимки на тъканта.

В средата на февруари 2019 беше съобщено, че учени от Хайделберг, Германия, са разработили нов метод за ранно откриване на рак на гърдата - чрез кръвна проба. Той използва тъй наречените биомаркери. Експертите определят новия метод с кръвен тест като "ключово постижение в ранното диагностициране на рака на гърдата". При проведените тестове с 500 пациентки със заболяването, кръвните проби са показали 75% успеваемост в откриването на болестта.

Прегледи срещу рак на простатата

Ракът на простатата е най-често срещаното злокачествено туморно заболяване при мъжете. Обикновено то се проявява след 40-годишна възраст. Затова мъжете на средна възраст трябва непременно да се преглеждат. Понеже в ранната си фаза ракът на простатата не е свързан с някакви по-сериозни оплаквания, често той бива откриван прекалено късно. При прегледа лекарят опипва с пръсти простатата през ануса. Здравата простата е еластична. Ако тя се усеща като твърд възел, това може да е знак за заболяване. Тогава задължително простатата се изследва и с ултразвук.

Чрез специален тест, наречен простатно-специфичен антиген (ПСА), се установява съдържанието в кръвта на вид протеин, който се образува в простатата. Завишените стойности на този протеин са знак за тревога.

Намазка: рак на шийката на матката

Много жени в активна полова възраст се зарязават поне веднъж в живота с човешкия папиломен вирус HPV (Human Papilomavirus). HPV инфекцията най-често е преходна, протича без оплаквания и не води до злокачествени усложнения. Но понякога вирусът може да предизвика и рак. Превенцията включва вземането на проби от шийката на матката, които се изследват лабораторно. Така могат да бъдат открити изменения в клетките, което увеличава шанса за ранно диагностициране на рак на шийката на матката.

Лош резултат от изследването обаче не означава автоматично раково заболяване. Дори и да бъде установен рак в начален стадий, заболялата тъкан може да бъде отстранена изцяло. За намаляването на риска от заразяване с HPV се препоръчва имунизация при момичетата и младите жени.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини