От х:

Днес в x:

Стопират сливането на ТМСС и Автото, ще чакат решение на ВАС

Директорката Маргарита Топалова (вляво) и учителският колектив бяха сюрпризирани навръх 25 май

Оповестеното сливане на бившето ТМСС, сега Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС), и Гимназията по транспорт е стопирано от Министерството на образованието и науката след внесена жалба в съда. В ролята на жалбоподател е директорът на ПГСС Маргарита Топалова. Още след оповестяването на сливането Топалова протестира публично и заяви, че това ще съсипе училището й. Въпреки недоволството на учители, родители и ученици, образователният министър Анелия Клисарова даде зелена светлина за оптимизацията със заповед от 28 юни. Интересното бе, че заповедта се обнародва в държавен вестник цели две седмици по-късно, на 11-ти юли. От ПГСС веднага заявиха, че ще обжалват.

Жалбата бе внесена в последния възможен срок - петък, 25-ти юли. Днес от МОН са уведомили вр. и.д. шеф на РИО на МОН Хасково Иван Ванчев да спре всички процедури по сливането в очакване произнасянето на ВАС. Това вероятно ще стане най-рано през септември, поради стартиращата съдебна ваканция. На практика сливането между двете училища няма да се състои през следващата учебна година, каквото и да е решението на съда.

Сагата с оптимизирането на двете гимназии започна навръх празника на българския учител 24-ти май. Решението бе на тогавашния шеф на местната просвета Мариела Златева, която го мотивира с ниската посещаемост на часовете в Селскостопанската гимназия. По данни от три нарочни проверки, броят на отсъстващите ученици бил над 70 % , а в един от случаите на училище били заварени само 17 ученици. Старата сграда, в която дори няма физкултурен салон, бе друг от мотивите за сливането, което трябваше да доведе до нов правен субект - Гимназия по селско стопанство и транспорт. Приемник ставаше Автото. От ПГСС протестираха, че тази схема ще им загроби тазгодишния план-прием и се случи точно така. Класовете на Селскостопанската гимназия окапаха, включително и новата, с много търсената за региона специалност „Ветеринарен техник“. Паралелка не стана нито след 7-ми, нито след 8-ми клас. „На практика изтървахме тези деца в посока Стара Загора. Дори тези, които си подадоха документите, ги изтеглиха“, тъжно обобщи Топалова. Другият участващ в сливането субект - директорът на Автото Донка Станчева не изрази мнение, нито когато бе взето решението, нито когато излезе министерската заповед.

Стопирането на оптимизацията означава, че поне засега в касата на местната просвета няма да влязат очакваните 250 хиляди лева, полагащи се при сливане на две училища в едно.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини