От х:

Днес в x:

Сливането на Автото и ТМС пропадна

Автото имаше идея да грабне ТМС-то, но ще се задоволи с една студена вода


Сливането на Гимназията по автотранспорт и Селскостопанската май пропадна окончателно, въпреки че през февруари предстои финалното дело по казуса. То ще стане безпредметно, ако всички страни /министерство, РИО и училища/ са на едно мнение по въпроса, а именно че ще се развиват отделно. Индикации за такъв развой бяха дадени на обсъждания днес план-прием на професионалното образование в областна администрация. Там бяха илюстрирани амбициите на двете училища да се реализират като самостоятелни субекти.

Автото например заявява 4 паралелки - 1 след 7-ми клас и 3 след 8-ми. Програмата е амбициозна, защото през последните години транспортната гимназия така и не е реализирала прием след 7-ми клас. Сега дори се облизвала за три паралелки, преди от РИО да я отрезвят с фактите и да я снижат до по-реалната 1 паралелка, която също не е сигурна. Миналата година гимназията се пробва в нова и амбициозна специалност, за която настояваше и бизнесът -автомобилна „Мехатроника“. Най-общо казано, това са всички компютърни системи в един автомобил, което напълно отговаря на нуждите, които имат съвременните „умни“ автомобили. Интерес от децата обаче нямаше и паралелката безславно отиде в небитието. По-реалистичен изглежда приемът след 8-ми клас, след като и без това Автото си прави по 2-3 паралелки годишно.

Бившето ТМС също претендира за 4 паралелки - 1 след 7-ми, 2 след 8-ми, че и 1 задочна. Пробваната миналата година нова специалност „Ветеринарен техник“ се заявява и след 7-ми, и след 8-ми клас, плюс „млад фермер“ и „техник селскостопанска техника“. Все неща, за които местните фермери настояват. Версията на ТМС-то бе, че миналата година нещата щяха да станат, но точно преди приема, през май, бе лансирана версията за сливане на гимназията с Автото и според директорката Маргарита Топалова това отблъснало децата от школото. Още повече, че приемник на общия юридически субект трябваше да е Автото, което на практика бе поглъщане на Селскостопанската гимназия. Сега нещата изглеждат много различно.

Гимназията по дървообработване и строителство запазва мебелното си производство - в две паралелки по половинка. Имало идея „мебелите“ да станат защитена професия, но интересът на децата позволил формирането на класове според стандартните нормативни изисквания. Евентуални защитени професии ще станат тези, които се искат от местния трудов пазар, но пък децата не ги искат. Паралелка в защитена професия означава, че ще може да съществува дори и с 8 деца в клас, вместо минимално изискваните 18.

Срещата за обсъждане на тазгодишния план-прием продължава в областна администрация. Haskovo.net ще ви уведоми за крайните резултати след края й.

Г.Христов

Селскостопанската гимназия има амбиция тази година да учи младите фермери
Двете училища ще продължат да си правят отделни абитуриентски балове
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини