От х:

Днес в x:

Кръшкачи №1 в ТМСС, Димитровград веднага след тях

Въпреки че се радват на новата си техника, децата често пропускат срещата с нея в учебно време


Най-големите кръшкачи от час са в хасковската професионална Гимназия по селско стопанство /бившето ТМСС/. За приключилия първи срок на учебната 2014/2015 година оттам отчитат внушителните 11 отсъствия средно на ученик. Което ще рече, че има някои с 50-60, а други със „скромните“ 5-6. Нищо, че на 5 отсъствия се спират детските, явно на родителите на бъдещите фермери те не им трябват толкова. Специално за горните класове обаче става дума за проста математика. Учениците 16 +, да не говорим за пълнолетните, работят в земеделските кооперации по време на сезона, който се застъпва поне два пъти с учебната година - при жътвата и оранта. Парите, които взимат оттам децата, са доста повече от някакви си 35 лв. Значителна част от отсъствията са натрупани пък от закъснения, което е един от големите проблеми на възпитаниците на ТМСС-то. Доста от учениците им живеят в селата и придвижването до града отнема време, понякога повече от предвиденото. Въпреки това обаче от РИО Хасково отчитат сериозно намаляне на броя на отсъствията конкретно в това училище, поне на фона на 2014-та година. Тогава проверка на местната просвета и Министерството на образованието извади повече от стряскащи цифри - липсващи до 74 % по списъчен състав в учебно време. Заради тези показатели тогавашният шеф на РИО Мариела Златева предложи школото да бъде обединено с Автото, където също са шампиони по отсъствия. Сделката обаче бе стопирана в съда, а въпреки че ВАС трябваше да се произнесе до края на март, решение по казуса още няма.

Автото между другото също държи позиции на отсъстващия фронт. По данни на контролния орган, в училището регистрират средно по 5.8 отсъствия на ученик. Нещата там обаче видимо са се подобрили след скандала с мъртви души преди две години, който коства главата на тогавашната директорка Соня Добчева. „Засечем ли мъртви души / вписани само на хартия ученици б.а./, директно уволняваме директора“, зарече се шефът на РИО Иван Панайотов.

Веднага след хасковското ТМСС обаче се нареждат две димитровградски училища със средно по 6 отсъствия на ученик. Това са СОУ „Васил Левски“, което от година стана средищно и събра учениците от доста Махали, включително и такива от местните гета. Веднага след СОУ-то се нарежда Професионалната гимназия в Димитровград, която също загуби директора си миналата година, горе долу и заради тези причини. В списъка на шампионите по отсъствия влизат още и ОУ в село Бисер, общ. Харманли и училището в любимешкото село Малко Градище. Все още обаче броят на преместените /равносилно на изключени/ ученици е съвсем малък, въпреки че това наказание е записано в закона за кръшкачите. До мярката се прибягва рядко, защото от броя ученици зависи бюджетът на училището - на принципа „парите вървят с детето“. Средно за един ученик всяко училище получава по 1300 лв. Годишно, и то за Хасково, за по-малките общини единният разходен стандарт е още по-висок.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини