От х:

Днес в x:

Ученолюбие по хасковски: 500 духват от час по 5 пъти на месец

На все повече деца ученолюбието се изпарява преди училищния праг

Хасковското ученолюбие излиза от училищата с всяка изминала година. 481 школници от Хасково са направили по 5 неизвинени отсъствия само в рамките на 1 месец за учебната 2013/2014-та година, гласи справка на местната социална служба. Тя е единствената институция, която ефективно наказва бягствата, макар и чрез спиране на скромните детски от 35 лв. Те обаче се възстановяват още следващия месец, когато броенето започва от нула. Ако школникът направи само 4 и 2/3 неизвинени, семейството му си получава парите, въпреки че в сметката на ученика беглец вече има повече от 9 отсъствия. Не че това вълнува някого, още по-малко самите ученици.

Самото образование няма официален наказателен механизъм за бегълците. Законът за народната просвета дава право на всяко училище да регламентира свой таван за неизвинените, отвъд който да има наказания, но по преценка на ръководството. Възможните наказания пък са определени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета и са като гъдел на фона на строгите санкции допреди само 20-тина години.
Член 139-ти например указва, че когато ученикът превиши бройката неизвинени му се прави: забележка, налага му се обществено полезен труд в полза на училището, предупреждва се за преместване и преместване. Крайната санкция обаче едва ли някога ще бъде наложена от директора, особено на малобройно училище, понеже всеки ученик си върви с парите си - 1300 лв годишно. Държавната субсидия е най-голямото приходно перо в делегирания бюджет на училищата.
Член 140-ти от същия Правилник пък регламентира най-тежкото наказание по казуса, от което един ученик вместо от страх, ще умре от смях - преминаване от дневна към самостоятелна форма на обучение.

Тоталната безнаказаност позволява на дечурлигата да си бягат на воля или да закъсняват, колкото им скимне. Трябва да направиш 3 закъснения за час, за да формираш 1 неизвинено, и то ако учителите стриктно отбележат закъснението.

Началото на учебната година е бумът на клинченето. Само за 3-те първи учебни месеца на 2013-та са регистрирани цели 301 деца с по 5 неизвинени отсъствия. Въпреки че през 2014-та има двойно повече учебни месеци санкционираните заради отсъствия са близо два пъти по-малко – 180. Обяснението е, че децата се задържат повече в училище заради оформянето на срочните и годишните оценки.
Бегълците са сравнително равномерно разпределени във всички възрастови групи, като с едни гърди напред са големите в 11-ти и 12-ти клас, особено абитуриентите.
Шампиони по скатаване от час са 3 хасковски училища - по едно в начален, основен и гимназиален курс, като общото между тях е, че са в непосредствена близост до ромската махала. №1 е ОУ „Никола Вапцаров“ в кв. „Възраждане“, следвано на малко разстояние от началното „Георги Сава Раковски“ край АГО и почти непосредствения му съсед - гимназията по автотранспорт. Отсъстващите там съставляват около половината от всички бягащи от час ученици в Хасковско.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    10
    10aklas
    40 -5
    20:54, 13 ное 2014
    Те милите сами се прецакват. Не всичко в този живот е Галена, алкохол и наркотици. Учете сега, че после ще съжалявате. :-))))
    • 12
      12аклас
      6 -2
      11:32, 14 ное 2014
      Te sami izbirat.Teq na snimkite sa kovri obache :v
  • 2
    Аг
    Агент Скъли
    5 -5
    10:37, 14 ное 2014
    Ееййййййй, снимка на хора по джапанки и къси панталони през ноември? Или по-важното е ученичките да са разголени???

  • 3
    Ha
    haskowliq
    5 0
    13:15, 14 ное 2014
    не са 500 ученика ,а три пъти повече!
Последни новини