От х:

Днес в x:

Разстройват Димитровград с мръвки, Хасково с шоколад

Шоколадът може да е опасен не само за зъбите ви

Шоколад и захарни изделия с изтекъл срок на годност откриха от хасковската хранителна полиция известна още като Българска агенция по безопасност на храните. Сладкото е било спипано в специализиран магазин за този вид стока, където покрай годните, имало и доста негодни артикули. Всичко старо било конфискувано и съответно изпратено на боклука. Количеството не е било много, предпазливо осведомиха от БАБХ, без да уточняват колко. Всъщност дори и един кроасан с пълнеж от лани може ефективно да разстрои храносмилателната система на човек и да му предизвика спешна среща в клуба на разстроени-местното инфекциозно.

Със сигурност натам може да са се запътили съседи от Димитровград, които са посещавали неназован магазин за мръвки, установени за нередовни при внезапна проверка на хранителните ченгета. Не се наложило да се душат мръвките за издайнически миризми, защото още документално не били по реда си. 11 килограма пилешки и патешки субпродукти/ фенери, воденички, дробчета, крилца/ нямали никакви документи за произход, нито етикети, нито задължителната здравна идентификация. Все едно са дошли от нечий гараж, преустроен в кланица или някоя кърска поляна използвана за същата цел. Месото е било иззето и насочено за унищожаване към екарисажа във Варна. Към днешна дата, то вече се е превърнало в пепел. Некоректните собственици пък са одрусани с глоби. Хасковския сладкарски магазин е ударен с 1000 до 2000 лв, а изненадващо, димитровградския месарски се разминава само с 250 лева, понеже е санкциониран по член 58 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Санкциите по Закона за храните обикновено са по-солени.

64 проверки са извършили от БАБХ Хасково за изминалата седмица. Освен двата акта са издадени 8 предписания. Те са за по до болка втръсналата на производители и търговци наредба за етикетиране на продуктите. От началото на тази година влезе в сила ново изискване,, което изисква на етикета да бъде изписано, ясно и четливо, не само състава на продукта, неговия произход и производител, ами и да бъдат изброени алергените в него. Мястото на етикета обикновено свършва много преди да се стигне до също задължителните адрес и телефон, което накара търговци и производители да се шегуват мрачно, че май ще се наложи да продават луканки с флашка, за да поберат цялата изисквана информация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини