От х:

Днес в x:

Нулев прием във „Васил Левски“, паралелка в плюс за ТМСС

Във "Васил Левски" няма да приемат ученици отвън

Паралелка от СОУ „Васил Левски“ ще бъде трансформирана в такава в Професионалната гимназия по селско стопанство, бившия ТМСС. В нея ще се приема по новата за региона специалност „Ветеринарен техник“, съобщиха от регионалния образователен инспекторат. В СОУ „Васил Левски“ пък е обявен нулев прием за след 7-ми и 8-ми клас. Новата паралелка в сегашната Професионална гимназия по селско стопанство/ПГСС/ пък ще е единствена по рода си в хасковска и съседните области. Ще бъдат наети лектори от Стара Загора анонсира шефката на РИО Хасково Мариела Златева.

Промените са в общия контекст на акцент върху професионалното образование в региона. За учебната 2014/2015-та са утвърдени 19 паралелки след 7-ми клас, при 21 за миналата година. Професионалното образование пък се увеличава от 30 на 33 паралелки. Ще има още 8 задочни, 1 вечерна /в Харманли/ и 4 в помощни училища.

Налице са няколко нови специалности. Освен споменатата „Ветеринарен техник“, която възкресява старата професия „зоотехник“, се откриват места за брокери в специалност „Недвижими имоти“, която ще се изучава в гимназията по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II”. С нова осъвременена трактовка е специалността „Автомобилен техник“, сега тя ще се нарича „Автомобилна мехатроника“ и ще изучава електронните системи в автотранспортната техника. Тя ще се развива в хасковското Авто. В Механото се открива „Машинни системи с цифрово програмно управление“, което по същество е към професията „Машинен техник“, но ще се преподават по иновативен начин.

За отбелязване е, че тазгодишния план-прием в училищата мина в тясна връзка с бизнеса в региона и институциите, регистриращи заетостта и нуждите на трудовия пазар. За новите специалности първо е потърсена справка от Бюрото по труда за кои работни места има недостиг на квалифицирани кадри. Консултирани са и синдикатите. Едва тогава новите специалности са предложени на Министерството на образованието.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини