От х:

Днес в x:

1 °C

1860 седмокласници в Хасковско, местата в гимназиите 2 000

  1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона.

  За първи път през тази година се извършва изцяло прием за целия набор за продължаване на образованието след седми клас.

  Изпитът по български език и литература е на 21 май, а този по математика ще се проведе на 23-ти. Седмокласниците ще се явят на изпитите в досегашното си училище.

  И двете препитвания започват в 10 часа. Ще се решават тестове от два модула. Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор. Вторият модул продължава час и половина. По математика е с отворени отговори, а по български език и литература е преразказ на непознат тест, поясни Иван Панайотов от Регионалното управление по образованието.

  „Няма драстични промени по изпитете и организацията им срямо миналата година. Това, което трябва да направят учениците до края на учебната година, е да се съобразят с балообразуващите предмети, които им трябват от свидетелството за основно образование. Те вече са обявени на сайта на РУО в отдел „Прием“, посочи Панайотов.

  И уточни, че при всички положения, независимо от резултата на изпита, дори при неявяване на теста или при нула точки на него, всеки седмокласник ще продължи образованието си. Системата обаче ще определи в каква парелелка ще учат.

  В общия бал за класирането след седми клас най-голяма тежест отново е отредена на оценките от изпитите, които от миналата година всъщност са заменени от точки. По точкова система се оценяват и тестовете, в точки се преобразуват и оценките от балообразуващите предмети. Така максималният брой точки, които един ученик може да получи, е 500.

  Той припомни, че за подаването на заявленията за класиране и през тази година може да се използва въведеното улеснение през онлайн платформата на Управлението или на МОН.

  Съотношението между обявените свободни места след седми клас между професиоанлните и профилираните паралелки е 60:40 в полза на професионалните, посочи шефът на регионалното управление на образованието Христина Боева на базата на утвърдения от министъра план-прием за следващата учебна година в Хасковска област.

  Езиковата гимназия в Хасково е с най-висок план-прием от седем паралелки. В Математическата и в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство след седми клас приемът е в пет паралелки. Има утвърдени и три нови специалности. Едната от тях е димитровградската професионална гимназия. Приемът за химик-технолог там ще е в дуална форма на обучение. Другите две нови специалности в региона са в гимназията по селско стопанство и транспорт в Хасково - “Агроекология“, обявен е прием за обучение и за специалисти по електромобили. „Направената експертна оценка в гимназиите, откъдето бяха подадени заявките за новите специалности, показа, че е осигурена необходимата техническа база, има и обучен преподавателски състав там“, посочи Христина Боева.

  За първи път тази година като част от усилията за задържане на децата от малцинствата в училище, ще има прием след седми клас в Обединено училище. То ще е в Димитровградския квартал Черноконево. „Помощник в строителството“ и „Работник в заведение за хранене и развлечения“ ще са двете професии, които ще се изучават там до 10-ти клас, когато завършва първата степен на професионлания гимназиален етап.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   00
   001
   13 0
   20:10, 17 апр 2018
   "1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона."Така като гледам цифрите май май гимназиите ще се състезават за седмокласници!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
   Си
   Сиси_1523986983
   1 -1
   20:43, 17 апр 2018
   "Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор."Некоректно твърдение, в първия модул има 25 задачи, част от които са с отворени отговори.
  • 3
   Ли
   Лилян Тенчов
   10 -1
   07:57, 18 апр 2018
   Едно време не приемаха с 5-ци, а сега обикалят селата да търсят овчари, които да платят: принтери, таблети... Узунджовкият ром + герб + кумгейт + лилян тенчов = хасково = видин = трагедия!!!
  • 4
   65
   6543
   10 -1
   08:35, 18 апр 2018

   Едно време когато имаше 2 пъти повече деца от сега математическата и езиковата приемаха по 4 паралелки.За влизането там децата се бориха и приемаха само с най високите оценки.Сега има 2 пъти по малко деца, а езиковата приема 7! паралелки, а математическата 5!Къде е логиката?Значи всички, които искат да учат в математическата или особено в езиковата могат да бъдат приети с какъвто и да е успех.Местата за прием са повече от децата!Вече няма най добрите, просто се приемат всички желаещи.Нямам нищо против децата да учат езици, но все пак на какво учим децата.Трябва ли да си давам зор да уча като така и така ще ме приемат в езиковата щото там приемат всички, които поискат.За феномена дървото пък няма да коментирам.По мое време такива измислени училища изобщо нямаше.Питам сега : Този прием се прави според очакванията на родителите или според инспектората?Защото според мен двете неща би трябвало да са различни.Инспектората има ли ясна цел какво е необходимо на региона и така да определя приема или гледа тавана, под натиск е от директорите и си определя приема както му дойде?Така като гледам приема тази година за поредна година е съобразен с нуждите на някои европейски държави, но не и с Хасково.ТОЛКОВА ЛИ СМЕ МАЛОУМНИ - явно ДА!

   • 12
    12 години на вятъра
    0 0
    00:05, 20 апр 2018
    Ще ти издам една вътршна тайна - ПМГ е обикновено общообразователно училище, там нищо няма да научиш. Не знам откъде е този PR...

  Хороскоп за 26.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
  26 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
  26 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
  26 ное 2020
  Последни новини