От х:

Днес в x:

17 °C

1860 седмокласници в Хасковско, местата в гимназиите 2 000

  1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона.

  За първи път през тази година се извършва изцяло прием за целия набор за продължаване на образованието след седми клас.

  Изпитът по български език и литература е на 21 май, а този по математика ще се проведе на 23-ти. Седмокласниците ще се явят на изпитите в досегашното си училище.

  И двете препитвания започват в 10 часа. Ще се решават тестове от два модула. Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор. Вторият модул продължава час и половина. По математика е с отворени отговори, а по български език и литература е преразказ на непознат тест, поясни Иван Панайотов от Регионалното управление по образованието.

  „Няма драстични промени по изпитете и организацията им срямо миналата година. Това, което трябва да направят учениците до края на учебната година, е да се съобразят с балообразуващите предмети, които им трябват от свидетелството за основно образование. Те вече са обявени на сайта на РУО в отдел „Прием“, посочи Панайотов.

  И уточни, че при всички положения, независимо от резултата на изпита, дори при неявяване на теста или при нула точки на него, всеки седмокласник ще продължи образованието си. Системата обаче ще определи в каква парелелка ще учат.

  В общия бал за класирането след седми клас най-голяма тежест отново е отредена на оценките от изпитите, които от миналата година всъщност са заменени от точки. По точкова система се оценяват и тестовете, в точки се преобразуват и оценките от балообразуващите предмети. Така максималният брой точки, които един ученик може да получи, е 500.

  Той припомни, че за подаването на заявленията за класиране и през тази година може да се използва въведеното улеснение през онлайн платформата на Управлението или на МОН.

  Съотношението между обявените свободни места след седми клас между професиоанлните и профилираните паралелки е 60:40 в полза на професионалните, посочи шефът на регионалното управление на образованието Христина Боева на базата на утвърдения от министъра план-прием за следващата учебна година в Хасковска област.

  Езиковата гимназия в Хасково е с най-висок план-прием от седем паралелки. В Математическата и в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство след седми клас приемът е в пет паралелки. Има утвърдени и три нови специалности. Едната от тях е димитровградската професионална гимназия. Приемът за химик-технолог там ще е в дуална форма на обучение. Другите две нови специалности в региона са в гимназията по селско стопанство и транспорт в Хасково - “Агроекология“, обявен е прием за обучение и за специалисти по електромобили. „Направената експертна оценка в гимназиите, откъдето бяха подадени заявките за новите специалности, показа, че е осигурена необходимата техническа база, има и обучен преподавателски състав там“, посочи Христина Боева.

  За първи път тази година като част от усилията за задържане на децата от малцинствата в училище, ще има прием след седми клас в Обединено училище. То ще е в Димитровградския квартал Черноконево. „Помощник в строителството“ и „Работник в заведение за хранене и развлечения“ ще са двете професии, които ще се изучават там до 10-ти клас, когато завършва първата степен на професионлания гимназиален етап.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   00
   001
   13 0
   20:10, 17 апр 2018
   "1860 седмокласници от Хасковски регион завършват тази година и ще имат възможност да се състезават за обявените 2 хиляди места в 85 профилирани и професионални паралелки на гимназиите в региона."Така като гледам цифрите май май гимназиите ще се състезават за седмокласници!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
   Си
   Сиси_1523986983
   1 -1
   20:43, 17 апр 2018
   "Първият е за 60 минути и ще е със затворен отговор."Некоректно твърдение, в първия модул има 25 задачи, част от които са с отворени отговори.
  • 3
   Ли
   Лилян Тенчов
   10 -1
   07:57, 18 апр 2018
   Едно време не приемаха с 5-ци, а сега обикалят селата да търсят овчари, които да платят: принтери, таблети... Узунджовкият ром + герб + кумгейт + лилян тенчов = хасково = видин = трагедия!!!
  • 4
   65
   6543
   10 -1
   08:35, 18 апр 2018

   Едно време когато имаше 2 пъти повече деца от сега математическата и езиковата приемаха по 4 паралелки.За влизането там децата се бориха и приемаха само с най високите оценки.Сега има 2 пъти по малко деца, а езиковата приема 7! паралелки, а математическата 5!Къде е логиката?Значи всички, които искат да учат в математическата или особено в езиковата могат да бъдат приети с какъвто и да е успех.Местата за прием са повече от децата!Вече няма най добрите, просто се приемат всички желаещи.Нямам нищо против децата да учат езици, но все пак на какво учим децата.Трябва ли да си давам зор да уча като така и така ще ме приемат в езиковата щото там приемат всички, които поискат.За феномена дървото пък няма да коментирам.По мое време такива измислени училища изобщо нямаше.Питам сега : Този прием се прави според очакванията на родителите или според инспектората?Защото според мен двете неща би трябвало да са различни.Инспектората има ли ясна цел какво е необходимо на региона и така да определя приема или гледа тавана, под натиск е от директорите и си определя приема както му дойде?Така като гледам приема тази година за поредна година е съобразен с нуждите на някои европейски държави, но не и с Хасково.ТОЛКОВА ЛИ СМЕ МАЛОУМНИ - явно ДА!

   • 12
    12 години на вятъра
    0 0
    00:05, 20 апр 2018
    Ще ти издам една вътршна тайна - ПМГ е обикновено общообразователно училище, там нищо няма да научиш. Не знам откъде е този PR...

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  14 май 2021
  Последни новини