От х:

Днес в x:

Край с ТМСС след установени 78 % отсъствия

Огромната сграда оставала празна в учебно време

Бившето ТМС, а в момента Професионална гимназия по селско стопанство ще престане да съществува в сегашния си вид от новата учебна година. Училището се слива с Професионалната гимназия по автотранспорт, като приемник ще бъде Автото. Там ще ходят на училище всички 148 деца, записани в момента в ПГСС, както е новото наименование на популярното ТМСС. Новият юридически субект ще се казва Професионална гимназия по селскостопанство и транспорт и ще бъде оглавявано от директора на Автото Донка Станчева, ако разбира се министърът не реши друго. Станчева е на постоянна длъжност, докато Маргарита Топалова на ПГСС е вр.и.д.

До краха на Селскостопанската гимназия се стигна след като три нарочни проверки на Инспекторат и МОН установяват ужасяващи липси на ученическия състав в учебно време. Първата проверка на РИО от 13-ти февруари установява че 56 % от 86-те деца дневна форма на обучение липсват. Втората проверка е на Министерството на образованието през март. Тя констатира, че 78 % от учениците ги няма в час. На практика инспекторите откриват в класните стаи едва 17 ученици, а някои учители са водили часове с по един-двама в клас.
Третата проверка е от 7-ми май и заварва сходно положение-69% отсъстващи.

Тоталните липси са на фона на отличното финансиране на школото от Министерството на земеделието. Само от наеми на огромната си база пък ТМСС-то има над 90 хиляди собствени приходи. На училището бе даден допълнителен бонус с новата специалност „ветеринарен техник“, която ще се формира през новата учебна година. „Те не могат да задържат сегашните си ученици в клас, ние очакваме да привличат нови“, обобщи ситуацията началникът на РИО Мариела Златева. Тя уточни обаче че приемът се запазва и на новото място. Идеята на Златева е новото училище да бъде финансирано от Министерството на земеделието, което в Хасково се грижи за само още едно училище, Дървото, и има по-големи финансови възможности. До края на май трябва да има становище на министър Димитър Греков.

„Така не може да продължава, вариантите бяха закриване или сливане. Избрахме второто“ категорична е Мариела Златева. Със същия същия мотив се сливат и Минният техникум и Химията в Димитровград. Настоящите ПГ „Капитан Петко Войвода“ и ПГХТ „Асен Златаров“ ще станат една професионална гимназия, като приемник ще бъде Химията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини