От х:

Днес в x:

11 °C

Родителите решават сами дали да пращат децата си в предучилищните групи.Извиняват им отсъствията със заповед на министъра

Родителите на децата в предучилищна възраст в Хасковска община ще могат да решават сами дали да преустановят посещенията им в училище и детската градина до края на тази година. Със заповед на министъра на образованието отсъствията на тези, които спрат да посещават учебните заведения, ще бъдат извинени.

Мярката е превантивна, предвид епидемиологичната ситуация и е по предложение на кмета на Хасково Станислав Дечев, изпратено до министъра на образованието Красимир Вълчев, който е дал разрешение за това децата от подготвителните групи да останат до 31 декември в домашна среда.

От началото на този месец с допълнение на Наредбата за предучилищно образование е възможно, след мотивирано предложение на кмета на общината до министъра на образованието и науката, да се разреши децата в предучилищни групи да си останат в къщи, като отсъствията им ще бъдат по уважителни причини и в период посочен в заповедта на министъра.

Мярката в Хасково е в сила от 23 ноември и ще важи до 31 декември, 2020 година. Децата ще се освобождават от учебните занимание по желание на родителите след писмено уведомяване на директора на учебното заведение.

Все пак децата са възможни приносители на вируса и често са причина по-възрастните хора около тях да боледуват. Не е ли по-добре да се вземат превантивни мерки, отколкото да се борим с последствията, смята Деница Арнаудова, която е майка на дете в подготвителна група и подкрепя мярката.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

 • 1
  Ба
  Баба Яга
  19 -4
  14:11, 24 ное 2020
  Вярно ли е, че в 15та градина в жк. Орфей има заразени учителки и лели? Защо директорката мълчи и се крие, а не излезе и да обясни ситуацията?
  • Вя
   Вярно е
   11 -2
   14:35, 24 ное 2020
   Чети.
  • ама се е скрила като
   ****** в гънките на шалварите на майката
   на Мюмюн Искандер
  • Ди
   Директорката
   12 -2
   20:45, 24 ное 2020
   Бабо Яго,
   директора на ДГ №15 "Слънце" цял работен ден и малко след това баше в градината, като си имала въпроси да ги беше задала лично.
   За да не се създава излишно напрежение уточнявам:
   -към момента има 4 човека от персонала в болнични, но диагноза КОВИД 19 НЯМА;
   -има една учителка в платен годишен отпуск, за която предполагам питате, но за радост е абсолютно здрава;
   -нямаме предписание от РЗИ и това може да се провери.
   Моля, не изпадайте в паника и помнете, че и учителите са хора и им се случват и хубави неща, за които трябва да отсъстват.
  • Ех Какви Директорки има ,
   "Огън Пуцки" както би казал шефа на ОПГ ГРОБ/ДПС
   .....
   как да не им посветя едно хайку ?
 • 2
  Ле
  леда
  18 -14
  14:22, 24 ное 2020
  В Хасково учителките искат да си работят без да затварят градините тях не ги е страх от болестта Цяла пролет си работеха и лелките и учителите без деца и си получаваха заплати.Да му мислят частните фирми
  • "Искам да умра на поста си "
   12 -2
   16:02, 24 ное 2020
   каза Цеца Кара-янчева повече известна като Тъпата КП
 • 3
  Да
  Дано!
  15 -4
  14:42, 24 ное 2020
  Дано си дпазват обещаното да се затворят обектите знаем кои и да не се отметнат за пореден път в разни схеми за пари тогава вече ще има стачки защото в България има толкова смъртни случаи защо
 • 4
  Уч
  учителка
  13 -8
  14:43, 24 ное 2020
  Леда,кой те упълмощи да говориш от името на учителките? Ти ли ще се поемеш собствените им деца,ако останат сираци?
  • До
   До учителка
   5 -10
   19:02, 24 ное 2020
   Лелее, само вие учителите ли сте застрашени, хорат... Виж коментара
 • 5
  Ве
  Весо
  8 -2
  16:11, 24 ное 2020
  За какво повторно затваряне на бизнесът се говори
 • 6
  Ко
  Кольо
  13 0
  16:21, 24 ное 2020
  Весоо то реално в Хасково не е имало първо затваряне че да говорим за повторно затваряне но сега дано затворят поне за месец че лошо язък си на хората!
 • 7
  Усилена хиперактивност при възрастни: състояния, при които се наблюдава свръхактивност при възрастни. Проявите започват в периода на ранното детство и се характеризират с импулсивност, повишена активност, неспособност за концентрация, лесно разсейване. Обикновено с израстването изявата на симптомите намалява, но през последните години все по-често заболяването се диагностицира и в активна и напреднала възраст.
  Усилената хиперактивност при възрастни може да се дължи на:
  Психични и поведенчески разстройства - тревожно разстройство, фобии, гранично разстройство на личността, паническо разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично разстройство, шизотипно личностно разстройство, параноидна шизофрения, биполярно разстройство, конверсионни разстройства, кататонна шизофрения.
 • 8
  Пр
  Прекрасна
  3 -1
  18:51, 24 ное 2020
  снимка.
 • 9
  Ба
  Бабо Яго
  10 -3
  19:30, 24 ное 2020
  На теб ли директорката на 15 градина да обяснява , че има болни учителки и лели? Ти откъде си сигурна , че точно са болни от ковид? А ти , здрава ли си, направи ли си тест, или освен, че си шизофреничка за друго не си се изследвала? Иди и се прегледай красавице!
 • 10
  Ко
  Ковид 19
  10 -2
  19:36, 24 ное 2020
  Вече има във всяка градина и училище , просто никой не се изследва
 • 11
  Им
  има навсякъде
  8 -1
  20:01, 24 ное 2020
  И аз това казвам - има го навсякъде! Това, че някоя си директорка на училище не признава ковида не значи, че там няма болни! Колко трябва да е проклета тази директорка, че да не признава ничие право на живот! Важна е само тя самата - нейната работа, нейният професионализъм, нейният стоицизъм, нейните радости и болки, нейното семейство, нейните пари и палати! Само нейното! Другите не са хора а пълнеж за прислуга!
  • Ма
   мама
   1 -4
   20:38, 24 ное 2020
   коя директорка и как се казва
 • 12
  Dz
  Dzakardo
  11 -1
  21:25, 24 ное 2020
  Еее побъркахте се с този вирус , накрая всички ще умрем, гледайте по-ведро животът е прекалено кратък за да го губим в истерия.
  Носете си новите дрехи и се усмихвайте повече.
 • 13
  АВ
  А ве хееей
  5 -4
  21:35, 24 ное 2020
  На кой болничен лист пише ковид 19 ва?

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини