От х:

Днес в x:

Учителите и директорите одобряват промяната за отсъствия до 15 дни с бележка от родител

    И учители, и директори от хасковските училища са категорични, че новите правила по процедурата за извиняване на отсъствия по семейни причини ще облекчат всички участници в образователния процес.

    До момента родителите имаха право да извинят до 10 дни отсъствие от учебни занятия в рамките на една учебна година. Сега тази възможност се увеличава на 15. Това  обаче ще става само с мотивирано писмено заявление до класния ръководител. Новият ред  значително намалява административната тежест, коментираха от ръководствата.

    „Заявленията, които подаваха досега трябваше да бъдат за 3 дни до класен ръководител и до 7 дни до директор. Процедурата беше такава – когато заявлението е подадено до директор той трябва да издаде заповед за това. Тя се свежда до класния ръководител, за да може той да извини отсъствията. “, обясни директорът на ОУ „Св. Климент Охрадски“ Розалина Петкова.

    С влизане в сила на промените предстои да се направи и актуализация на  училищните правилници. Все пак за родителите ще има ограничение. "Ще има условие обаче за тези 15 дни. Може родителят да използва само 5 последователни дни в един период на отсъствията по семейни причини „ допълни Петкова.

    И като преподавател, и като класен ръководител, и като майка Добрина Велинова подкрепя промените. Като учител смята, че лимитът от 5 дни също е добра идея, защото няма да позволи на ученика да пропусне твърде много от образователния материал. „ Никой от родителите не е злоупотребявал до този момент, никой не е изявявал и желание да използва наведнъж тези 10 дни, на които родителите имаха право до момента. Нашите родители са изключително отговорни и ангажирани към образованието на децата си. Не мисля, че ще има злоупотреби и сега. Промяната ще бъде в полза както на родителите, така и на учителите„.

    Най-често родители извиняват децата си за ден или два, ако имат леко неразположение. Хората предпочитат да избягват посещението в лекарски кабинет в такива случаи заради опасност ученикът да се зарази с друг вирус. Очаква се с промяната да се облекчи и работата на личните лекари, които трябва да извършват физически преглед при издаване на извинителна бележка по медицински причини.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини