От х:

Днес в x:

16 дела за контрабанда на наркотици в Окръжен съд - Хасково, ръст на оправдателните присъди

    16 дела за контрабанда на наркотици са разгледани в Окръжен съд съд – Хасково през 2023 г. Това съобщи съдия Миглена Тянкова – изпълняваща функциите председател на съда.

    15 от делата са новообразувани, а 1 е от предходен период. Приключени са 14 от тези дела.

    През 2022 г. образуваните и разгледаните дела за контрабанда на наркотици също са били 15. Свършените също са били 14.

    През 2021 г. са били образувани едва 9 дела, като е имало 10 за разглеждане. Приключените са 10 броя.

    По тези дела по-голямата част от подсъдимите са чужденци, но има и българи.

    Съдия Тянкова отчете, че с всяка изминала година се увеличават вземанията на Окръжен съд – Хасково, като става дума за милиони. Това се дължи най-вече на присъдите, които се постановяват по тези дела за наркотици, тъй като налаганите глоби са от 25 000 до 100 000 лева. Парите обаче изначало са несъбираеми. От Окръжен съд – Хасково изпращат изпълнителни листове до НАП – Хасково, откъдето ги връщат в кратки срокове и от приходната агенция посочват, че вземането е несъбираемо, тъй като въпросното осъдено лице няма никакво имущество в България.

    По някои от делата има оправдателни присъди във връзка с недоказване на субективната страна, тоест липсва знанието на подсъдимия, че пренася наркотици. Всички оправдателни присъди са потвърдени от Върховния касационен съд. В някои от случаите това се случва с шофьори на фирми, които са турски граждани. Нерядко те пренасят стока по документи, а в нея има фабрично запечатани кутии и опаковки. Обикновено наркотикът идва от Иран.

    Оправдателните присъди започнаха през последните години. „Оправдателните присъди започнаха от нашия съд и все повече зачестяват. Тези присъди издържат нагоре по инстанциите“, каза съдия Тянкова.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Га
      Гаргарон
      1 0
      22:11, 12 мар 2024
      Гарга на гарга око не вади!😊
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини