От х:

Днес в x:

Предварително попълнените декларации за доходите са вече в платформата на НАП

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП. Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), могат да се възползват от автоматично въведената информация за получени от тях доходи.

Те са от трудови правоотношения, хонорари по граждански договори, наеми, платците на които са юридически лица. В тази графа са и доходите за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, както и данните за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, а също и получените суми от наложени платежи от продажби в Интернет. Друга част от заложената информация е за доходи от продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Информация за получените доходи е отразена в съответните приложения на декларацията, която се намира в рубрика „Подоходни данъци“ в е-портала на приходната агенция.

От тази година във формуляра ще бъдат въведени и данни за изплатени необлагаеми доходи или доходи, облагаеми с окончателен данък по чл. 38 от Закона за данъците върху доходите на физически лица, които гражданите могат да декларират по желание в Приложение № 13.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е важно потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, след което да я подадат, съветват от НАП.

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2023 г., приключва на 30 април.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до края на март. Тази година 31 март е в неделя, затова и срокът за деклариране и плащане на задълженията с 5% отстъпка е до 1 април.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини