От х:

Днес в x:

Новите технологии за диагностиката на автомобили на разположение на бъдещите механици

Изображение 1 от 5

    Диагностика за минути. И възможност бъдещите автомобилни механици от Хасково да излязат още по-подготвени след средното си образование. С най-новия софтуер за диагностика на коли, автобуси и камиони работят вече по-големите ученици от ПГТАТ „Н. Й.Вапцаров“ в Хасково.

    Само преди ден в гимназията са получени два таблета със съответния софтуер. Те са предоставени на училището по програмата на Министерството на образованието „Информационни и комуникационни технологии“ и са на стойност близо 4 000 лева.

    С новата техника ще работят учениците от 11 и 12 клас в дисциплината „диагностика на автомобила“. А за обучението им отговарят преподавателите по учебна практика инж.Ершан Шукри и инж.Атанас Атанасов.

    Йордан Пейчев от 11А клас, който е от специалността „Автомобилана мехатроника“, е първият обучен от преподавателите си да използва таблета за диагностика. Заедно със съучениците си днес направиха пробите.

    Таблетите се свързват с автомобила за диагностика чрез блутут. В комплект към тях обаче са предвидени и кабели за по-старите модели автомобили от 90-те години на миналия век.

    При задействането й само за минута компютърната система отчете седем грешки в автомобила, подложен на диагностика, в инжекционната, в аърбег системата, грешка в подгряването, проблем в спирачния педал, включително „хвана“ като грешка и това, че радиосистемата на колата не е оригинална.

    С един клик се проверява и къде отива всяка грешка, а това спестява много време на механиците. Удобно е, проследяваш данните в движение, казва инж. Атанасов.

    По-лесно е за използване, по безпроблемна е и по-бързо се хващат грешките, сподели и 11-класникът Йордан, след пробата.

    Диагностиката е 90 % от ремонта на автомобила, затова е важно учениците ни да бъдат обучени да работят с най-новото в сферата, за да са конкурентни на трудовия пазар след завършването си. С таблетите, които са много компактни и новият софтуер към тях, сервизът в гимназията е вече напълно професионален и разполага с всичко необходими за обучението на бъдещите механици, които да излязат готови за реална работа във всеки един модерен сервиз, казва инж.Ершан Шукри.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Последни новини