От х:

Днес в x:

Затварят болницата в Димитровград заради дълг към държавата

Новият шеф д-р Матей Матеев/на бюрото/ и лекарите ще трябва да измислят как да оцелее лечебното им заведение

Димитровградската болница Света Екатерина може да преустанови дейността си още този месец, ако някой не извади половин милион, за да разплати задълженията й към държавата. На толкова възлизат невнесените данъци и осигуровки в НАП. От началото на тази седмица това се превърна в непреодолим проблем.

Завчера влезе в сила издаденото още през ноември 2014-та година министерско постановление №788 за затягане на финансовата дисциплина в държавните учреждения и по-специално болниците. Там е указано, че ако има болница със задължения към държавата, то НЗОК автоматично преустановява плащането на клиничните й пътеки. Това пък е единственото перо за финансиране на лечебните заведения. НЗОК превежда парите на 29-то число, а 4 дни по-рано /25-ти/ е крайният срок за превеждане на осигуровките към Приходната агенция. Тоест Касата може да провери само с едно кликване дали една болница се е издължила към държавата и ако не е, да спре парите по месечната заработка. Завърти ли се колелото в тази посока, няма измъкване от омагьосания кръг - болницата не може да вземе парите си, с които да плати на държавата, която иначе няма да й даде пари, необходими за издължаване не само към лекари и доставчици на лекарства, а и към самата нея.

Към момента „Света Екатерина“ има малко под 500 000 задължения, призна новият шеф д-р Матей Матеев. Обмисля се план за договор с НАП за разсрочване на дълговете. Ако той не бъде готов до края на месеца, тогава спира финансирането и фактическият колапс на болницата ще бъде факт. „Света Екатерина“ не може да извади парите накуп, защото дори да се откаже от плащането на заплати и лекарства, средномесечната й заработка е близо 3 пъти по-малка от дълга. Единственият шанс за изход от кризата е принципалът, общински съвет Димитровград, да извади дефицитния ½ милион. След вчерашната си среща с финансовия министър Владислав Горанов обаче, кметът на общината Иво Димов е заявил, че засега това няма как да стане. Изходът бил в разсрочване на дълга, за което Горанов щял да лобира пред НАП-Пловдив. Към момента обаче даже не се е започнало с изготвянето на погасителен план.

Болница „Света Екатерина“ има над още над 2 млн. задължения - към доставчици на лекарства и консумативи и по претенции на частни лица. Дълговете към държавата обаче лъснаха в началото на октомври 2014-та, когато избухна протест на медицинския персонал. Оказа се, че предишното ръководство в лицето на д-р Здравко Наков не е внасяло осигуровките цяла година. Към тогавашния момент дългът бе 420 хиляди без лихвите.

Ако болницата в Димитровград бъде затворена и дефакто обречена на закриване, това ще е успех за крайното реформаторско течение в здравните среди, което още през мандата на Ана-Мария Борисова през 2010-та обяви за абсурдно съществуването на две многопрофилни болници на 10-тина километра разстояние една от друга. Макар тогавашното изявление да не визираше точно „Света Екатерина“, то изцяло се вписва в ситуацията, в която се намират Хасково и Димитровград.

Г. Христов

Към момента се измисля погасителен план за да се отърве "Света Екатерина" от секирата на държавата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ст
    Стига популизъм!
    34 -6
    12:19, 11 фев 2015
    За "едно лекарство" се ходи до аптека. Болница е нещо съвсем друго!
  • 2
    Пр
    Прост народ - слаба държава!
    28 -1
    16:30, 11 фев 2015
    Събудете се овце. Стига сте ревали само по интернет сайтове.

Видеа по темата

Последни новини