От х:

Днес в x:

13 °C

Затварят болницата в Димитровград заради дълг към държавата

Новият шеф д-р Матей Матеев/на бюрото/ и лекарите ще трябва да измислят как да оцелее лечебното им заведение

Димитровградската болница Света Екатерина може да преустанови дейността си още този месец, ако някой не извади половин милион, за да разплати задълженията й към държавата. На толкова възлизат невнесените данъци и осигуровки в НАП. От началото на тази седмица това се превърна в непреодолим проблем.

Завчера влезе в сила издаденото още през ноември 2014-та година министерско постановление №788 за затягане на финансовата дисциплина в държавните учреждения и по-специално болниците. Там е указано, че ако има болница със задължения към държавата, то НЗОК автоматично преустановява плащането на клиничните й пътеки. Това пък е единственото перо за финансиране на лечебните заведения. НЗОК превежда парите на 29-то число, а 4 дни по-рано /25-ти/ е крайният срок за превеждане на осигуровките към Приходната агенция. Тоест Касата може да провери само с едно кликване дали една болница се е издължила към държавата и ако не е, да спре парите по месечната заработка. Завърти ли се колелото в тази посока, няма измъкване от омагьосания кръг - болницата не може да вземе парите си, с които да плати на държавата, която иначе няма да й даде пари, необходими за издължаване не само към лекари и доставчици на лекарства, а и към самата нея.

Към момента „Света Екатерина“ има малко под 500 000 задължения, призна новият шеф д-р Матей Матеев. Обмисля се план за договор с НАП за разсрочване на дълговете. Ако той не бъде готов до края на месеца, тогава спира финансирането и фактическият колапс на болницата ще бъде факт. „Света Екатерина“ не може да извади парите накуп, защото дори да се откаже от плащането на заплати и лекарства, средномесечната й заработка е близо 3 пъти по-малка от дълга. Единственият шанс за изход от кризата е принципалът, общински съвет Димитровград, да извади дефицитния ½ милион. След вчерашната си среща с финансовия министър Владислав Горанов обаче, кметът на общината Иво Димов е заявил, че засега това няма как да стане. Изходът бил в разсрочване на дълга, за което Горанов щял да лобира пред НАП-Пловдив. Към момента обаче даже не се е започнало с изготвянето на погасителен план.

Болница „Света Екатерина“ има над още над 2 млн. задължения - към доставчици на лекарства и консумативи и по претенции на частни лица. Дълговете към държавата обаче лъснаха в началото на октомври 2014-та, когато избухна протест на медицинския персонал. Оказа се, че предишното ръководство в лицето на д-р Здравко Наков не е внасяло осигуровките цяла година. Към тогавашния момент дългът бе 420 хиляди без лихвите.

Ако болницата в Димитровград бъде затворена и дефакто обречена на закриване, това ще е успех за крайното реформаторско течение в здравните среди, което още през мандата на Ана-Мария Борисова през 2010-та обяви за абсурдно съществуването на две многопрофилни болници на 10-тина километра разстояние една от друга. Макар тогавашното изявление да не визираше точно „Света Екатерина“, то изцяло се вписва в ситуацията, в която се намират Хасково и Димитровград.

Г. Христов

Към момента се измисля погасителен план за да се отърве "Света Екатерина" от секирата на държавата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ст
  Стига популизъм!
  34 -6
  12:19, 11 фев 2015
  За "едно лекарство" се ходи до аптека. Болница е нещо съвсем друго!
 • 2
  Пр
  Прост народ - слаба държава!
  28 -1
  16:30, 11 фев 2015
  Събудете се овце. Стига сте ревали само по интернет сайтове.

Видеа по темата

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини