От х:

Днес в x:

Изложба показва лична карта с отпечатък на загинал авиатор

Интересна експозиция ще заработи  в края на тази седмица в село Узунджово. Тя е посветена на Празника на авиацията и българските ВВС-16-ти октомври.

За откриването й се очаква да пристигне лично главнокомандващият на Военновъздушните ни сили генерал-майор Румен Радев, който е родом от Димитровград и възпитаник на хасковската математическа гимназия.

Събирач и организатор на прелюбопитната сбирка с повече от 200 експоната е Сдружение “Нашето летище Узунджово“.

В изложбата ще бъдат подредени табла с над 100 снимки на авиатори и инженери, служещи на летището от създаването му през 1953 година до закриването през 2000-та година, уточни зам.-председателят на Сдружението д-р Теодосий Андровски. Самият той е бил 25 години военен лекар във ВВС-базата.

Д-р Андровски е един от организаторите на изложбата

Освен фотосите, които са предоставени от пилоти и техните семейства, експозицията ще включва и лични вещи, собственост на загинали летци в изпълнение на служебния си дълг. Сред тях са чанти, портфейли и различни предмети от ежедневието на авиаторите. Един от любопитните експонати, който ще бъде показан е лична карта на летец, която е с негов пръстов отпечатък.

Сбирката допълват и няколко автентични знамена, веели се на летището. Сред тях е и монтираното на стартовия команден пункт, видяло последните излитащи от летище Узунджово самолети, преди неговото затваряне.

За празника на Авиацията тази година излиза и второто издание на сборника със спомени на бивши военнослужещи „Нашето летище Узунджово“.

 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ..
    ..._1413313836
    4 0
    22:08, 14 окт 2014
    biva be,snimki i spomeni shte gledame.Pone ima na kakvo da se radvame :((

Видеа по темата

Още новини

Последни новини