От х:

Днес в x:

Ток подпали испански арендатор, село на метри от огъня

Огънят се обърна към селото

Токов удар от ниско преминаващ далекопровод предизвика пожар в житен блок край хасковското село Нова Надежда. Комбайн закачил силно провисналите жици на 20 киловолтовото трасе, което предизвикало късо съединение. Образувалата се волтова дъга докоснала сухата пшеница, която пламнала като барут. Въпреки бушуващите хиляди волтове ток, комбайнерът останал незасегнат, заради двойната изолация на кабината на комбайна. Не и житото обаче. За късо време подкараният от вятъра огън изпепелил 230 декара от хляба на Нова Надежда. Два екипа на хасковската пожарна засякоха огъня малко преди да прескочи в необятното море на 3000 декара зряла пшеница, обхващащо от три страни Нова Надежда. Още преди огнеборците да си отдъхнат обаче, вятърът /и огъня/ смени фронта си и подкара към най-близките къщи. В един момент валмата дим и пламъци достигнаха на 7-8 метра от постройките, но за тяхно и всеобщо щастие отпред имаше храсталаци и дървета. Многократно руганите дъждове сега се оказаха спасителни - зеленията бе силно избуяла и сочна и това „задави“ разпространението на огъня. В крайна сметка 4-5 къщи се оказаха само обгазени, но хора и имущество не пострадаха.

Пожарникарите пък светкавично разгърнаха нов фронт и заедно с 50-тина доброволци от селото, които гасяха с тупалки и метли, загасиха огнищата.

Всички земеделски земи край селото са на фирма "Агримо", чийто собственици са испанци. Те наели земята от местните още преди години и стриктно си изпълнявали договорираната рента, разказа кметът Венцислав Вълов. Затова и малкото селце било много доволно от чужденците и доброволно се втурнало да помага за справяне с бедствието. Още повече че Нова Надежда е преживявала един подобен катаклизъм. През 2004-та година пламналите ниви от двете страни на селото опустошиха къщите на една махала. Загинаха и домашни животни.

Г. Христов

В крайна сметка всичко се размина само с обгазяване
Всичко започнало от контакт на комбайн с ниско провисналите жици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини