От х:

Днес в x:

Потресаващ Григор размаза аржентинец и е на ¼ финал на Уимбълдън

Потресаващо добър Григор Димитров разказа играта на аржентинеца Леонардо Майер за класирането на първия си ¼ финал на Уимбълдън. Българинът победи с 3:0 сета с безапелационна игра и такова надмощие че в края на срещата обезверения гаучос не вярваше дори, че може да запише точка камо ли гейм, сет или мач. Нашият спечели с 6:4 7:6 и 6:2 и в нито един момент не остави съмнение в превъзходството си, като единственото усещане за зрителите на централния корт бе, че Гришо можеше да спечели доста по-рано. А това все пак бе двубой от последните 16 на Уимбълдън, турнир който почва със 128 тенисисти в основната схема. Българинът вече е сред 8-те най-добри, което е лоша новина за фаворита на домакините Анди Мъри срещу когото ще се изправи в битка за полуфиналите. Мъри е действащият шампион на Уимбълдън и състезател от Голямата четворка, но Григор вече го е бил, а всичките мачове помежду им са крайно оспорвани, но пък нито един не е бил на трева. Където хасковлията изглежда невероятно добър и е сравняван с Бога на тази настилка Роджър Федерер, който е 7-кратен шампион на Уимбълдън.


Самият мач срещу хърбавия аржентинец с германска фамилия не предложи никаква интрига. До тази фаза на борбата Майер имаше невероятния късмет да срещне ниско ранкирани тенисисти като Сепи Кузнецов и преминалия отдавна зенита си Маркос Багдатис. Григор обаче бе друга бира. След като го изтърва няколко пъти в първия сет, българинът Гришо нанесе удара си в 10-ти гейм като проби и затвори уверено частта с 6:4. Сценарият се повтори и във втория сет-няколко пропуснати възможности за пробив, тайбрек в който хасковлията повеждаше на три пъти с минипробив и го пропиляваше след непредизвикани грешки. Въпреки това Майер не успя да спечели и крайна сметка не издържа на напрежението и подари втория сет с двойна грешка. В третата част Григор правеше каквото си поиска на корта и го затвори за експресните 20 и няколко минути, като в арсенала му блезнаха къси топки, лобове, смайващи волета и зловещ форхенд който щеше да изоре тревата по корта. Така след изнурителния 5-сетов мач с Александър Дългополов в предния кръг, първата българска ракета записа комфортен успех, който му позволи да съхрани енергията си за следващия, изключително труден съперник в лицето на Анди Мъри.


Достигането до четвъртфинал на Уимбълдън само по себе си е сериозно постижение, което освен престиж, носи и солиден чек на стойност от 281,000 евро. По ценни обаче са 360-те точки за световната ранглистата, което приближава нашия на косъм от мечтания дебют в топ 10 на света. Той може да стане факт още в сряда ако нашето момче смачка шотландския боец и се класира за полуфиналите, където евентуално ще се премери с Новак Джокович. Това е вторият четвърт-финал от Големия шлем до който Григор достига тази година след отличното си представяне на Аустрелиън Оупън през януари.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини