От х:

Днес в x:

Седмокласник пердаши съученичка в час, учителката „им гледа сеира“

Нели още носи синини от побоя. Майка и Валентина настоява за наказание на учителката

Седмокласник набил съученичка в час по български език, докато класът правел контролна. 13-годишната Нели Янева изяла няколко юмрука защото не предала контролната си навреме. Срамният инцидент се случил на 16-ти май в димитровградското СОУ „Васил Левски“, а въпреки отдалечеността във времето, по ръцете на девойчето още има синини от ударите. Фрапиращото е, че две седмици по-късно ръководството на училището още не е наясно какво точно се е случило, а учителката, в чийто час е станало това, отрича за такъв инцидент. Що се отнася до синините, майката на Нели - Валентина получила намеци, че тя е пребила собственото си дете.

Валентина Георгиева е подала жалба до всички институции и е освидетелствала детето си при съдебен лекар. Смята да го маха от това училище, но иска възмездие за физическите щети и публичното унижение, на което била подложена дъщеря й. Вместо това, училището и институциите се опитат да потулят случая, разказа Валентина, която се обърна за съдействие към медиите. Презумпцията й е желязна - утре може да се случи на друго дете, ако подобно издевателство остане ненаказано.

Обстоятелствата около побоя потвърждават абсурда, в който живее българското училищно образование. На 16-ти май в 5-я час, 7 А клас прави контролна по български. В края на теста учителката помолила две момчета* да съберат контролните. Нели обаче не можела да предаде листа, защото в момента получавала астматичен пристъп. От години детето ползва инхалаторна помпичка. Вместо съчувствие и помощ обаче, момичето било ударено няколко пъти с юмрук от едното момче. После хлапакът застанал пред дъската и обявил на всеослушание, че то ще е учителят и всички трябва да гледат него. Вместо да въдвори ред, учителката по БЕЛ Росица Георгиева заявила, че „ще им гледа сеира“. Думите бяха потвърдени от съученици от 7 А клас, които се съмняваха само дали ставало въпрос за "кефа" или "сеира". Кефа за новоизлюпеният тартор бил да се върне до чина на Нели и я ударил с юмрук още веднъж, потвърди съученичката от родното село на бияча, която се представи като Милена от Черногорово. 


Нели Янева често била тормозена и бита от съучениците си - първо, защото е дошло в паралелката преди 3 години, в 4 клас, и е „нова“, второ, защото ползва инхалатор. Другите й „прегрешения“ били, че е тиха, скромна и възпитана, което й навличало непрекъснати подигравки. „Винаги ме поздравяваше, когато ме видеше в коридора и на улицата“, подчерта явно несвикналият на подобно отношение директор Антон Иванов. Пред медиите той призна, че е в пълно раздвоение. От една страна била жалбата на родителя, посиненото дете и признанията на самия бияч, че е посегнал на детето. Впрочем, искрените извинения на 13-годишния З. отказали майката на Нели да се жалва от него пък и „то не е виновно“.

От друга страна, учителката Росица Георгиева и досега твърди, че такова нещо в час не се е случвало. Синината била получена другаде. Именно към педагога е насочена яростта на Валентина. „Това е учител с 35 години стаж. Не може да ми казва „тук е така, и мене са ме били докато съм била ученичка, дори са ми избивали зъб“. Попитах я трябва ли да чакам за да ме извикат да си взема трупа на детето?“
По нареждане на директора Росица Георгиева пише обяснения какво точно се е случило в час. Те ще бъдат съпоставени с другите доказателства, събрани от самото училище и сезираната Агенция за закрила на детето. Днес в СОУ-то има педагогически съвет, на който се обсъжда инцидентът. Никой от „Васил Левски“ не отговори на простичкия въпрос какво са правили по въпроса през последните две седмици.

Официално заведена жалба има и в РИО Хасково от 21-ви май. Проверката оттам обаче е насрочена за утре. От Просветата обясниха, че сигналът дошъл в момента на течащите матури и външно оценяване, а липсата на ясно становище от ръководството на училището затруднявало предприемането на мерки. Срокът за разследването на РИО е до 19-ти юни, но оттам заявиха, че още в началото на следващата седмица ще има пълна яснота какво се е случило в училището.

В очакване на институциите да си свършат работата Валентина е взела твърдото решение да премести Нели от „Васил Левски“, защото се бои за сигурността й. Особено след като 1001 пъти са й обяснили, че преживяното от дъщеря и е „нормално“. Че положението във „Васил Левски“ е ненормално, свидетелства и родителят Георги Илиев. Синът му Илия учил две години, но помолил бащата да го запише другаде, защото не можел да издържа на наглостта на новодошлите ученици.

От няколко години бившето елитно школо се е напълнило с приходящи от близкия квартал „Млада гвардия“ и от ромското население от околните села, останали без училища. Всички те са насочени към средищното „Васил Левски“ и съставляват 75 % от състава му. Показателно за нивото им на възпитание бе, че дори 12-13 годишни хлапаци се осмеляват да говорят на въпреки на директора и да репликират охраната. По едно време иззеха нейната функция и посъветваха заповядаха "външните да се разкарат“. Техният friend не бил виновен.

„Всеки ден работим с проблемни деца. Но на идващите от селата дължим оцеляването. Другите деца бягат оттук и вече се стопихме до 295 души“, с тъга констатира директорът Антон Иванов.

Положението в СОУ-то му наистина изглежда неудържимо.

*редакцията спестява имената на побойника, още повече, че потърпевшите нямат претенции към него.

Б.Р.

Отворено писмо на колектива на СОУ „Васил Левски“ Димитровград изненада редакцията на Haskovo.net с поместеното съдържание. В него се изразява протест срещу „натиск, оказан от журналистите спрямо колектива на училището във връзка с неизяснена ситуация между ученици в нашето училище“. В натиск се обвиняват всички медии, проявили интерес към проблема, сред които национални - bTV, Дарик радио и други, както и местни. В писмото пише още че, колективът на СОУ-то застава зад своята колежка, която била подложена на „психически тормоз от страна на майката на ученичката и от страна на журналистите“.
За финал е посочено, че „има данни, че фактите са преекспонирани и не отговарят на истината“.

Не стана ясно за кои факти обаче става въпрос. Писмото е получено на редакционната ни поща в 15.42 часа, половин час ПРЕДИ публикуването на материала в Haskovo.net (16.09 ч. ) и при неизлязал още никакъв материал по темата. Излиза, че колективът на училището в аванс обявява всичко написано за „преекспонирано“. Haskovo.net най-отговорно заявява, че коректно даде думата на всички засегнати страни, а що се отнася до осветляването на проблема - смятаме това за наш журналистически дълг.

Г. Христов

Нели е била насинена по целите ръце
З. си е признал за боя и публично се е извинил. Потърпевшите нямат претенции към него
Затова пък настояват Росица Георгиева да бъде наказана. Тя и досега отрича за инцидента
Директорът Антон Иванов е изискал писмени обяснения. Две седмици след инцидента
Хлапаците дори иззеха функциите на охраната и заповядаха на външните да напуснат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини