От х:

Днес в x:

Тракийки показват престилки на век и половина

Кети Трингова показва една от наследвените престилки

 

60 тъкани и везани престилки са подредени в изложба в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Някои от тях са на около 150 г. и са предавани от поколение на поколение, обясни председателят на организацията Кирил Сарджев. Повод за изложбата е предстоящия Ден на Тракия – 26 март.

Престилката е част от традиционната българска носия. Някои от представените реликви са с богато разнообразие на орнаментика, цветови съчетания и изработка. Има тъкани, бродирани, фъкани, с апликации, с дантела, с кадифе и други. Други пък са доста изчистени и семпли. Престилките са носени в почти всички селища на Беломорска Тракия, и не само там, допълва Сарджев. Всяка една от тях издава характера на региона, в който е била използвана.

Потомките на тракийските бежанци много грижливо са съхранили наследството си. Те са предимно от вълна и се пазят в скриновете, напомняйки на стопанките за своите баби, прабаби и т. н., до 3-4 поколения назад. Изложените престилки не носят белези на захабяване или износване, запазени са в идеалното си автентично състояние.

В тракийското дружество такава изложба се прави за първи път. Ръководството се спряло на този елемент от носията, тъй като престилката издава много за характера на стопаните. В нея има философия, издава вкуса и гордостта на тракийката, казва още председателят Кирил Сарджев.

Освен това в миналото престилката е била доста практична. Използвали са я за повиване на новородени, за повиване на хляб, а също така и за плодове и зеленчуци при беритба.

Най-младата тракийска потомка, която бе изложила наследствена престилка, бе Анета Георгиева. Преобладаваща част от стопанките на реликвите са бивши вече учителки. Една от тях бе Кети Трингова, която предоставя два експоната, едната от Първомайския край, наследство от свекърва й. Тя бе доста пъстра, а стопанката обяснява, че е празнична и е част от официалната носия. Друга бивша учителка - Генка Канева, показва престилка от Симеоновградско.

Двете възрастни жени споделят, че съхраняването на престилките им коства доста усилия. Всяко лято ги изваждали от скрина да ги напекат на слънце, после им слагали нафталин и други препарати против молци. Всяко изваждане будело много спомени. „Това е връзката с рода ни, с корените“, казаха в заключение те.

Анета Кутелова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини