От х:

Днес в x:

РИОСВ: Техниката виновна за обгазяванията на Димитровград

Обгазяванията в Димитровград не са толкова сериозни, колкото изглеждат

Регионалната екоинспекция в Хасково прие, че автоматичната измервателна станция в Димитровград „Раковски“ може да е отговорна за многократните превишения на серния диоксид във въздуха на бригадирския град. За миналата година те са били цели 57, като в три от случаите, концентрациите преминали алармения праг и се наложило спешно уведомяване на населението за евентуална опасност за тяхното здраве. След поредния случай на обгазяване от местното кметство се изказа мнение, че АИС „Раковски“ измерва неточно и въздухът всъщност е по-чист, отколкото се отчита, а населението се подлага на излишна паника. Според шефа на РИОСВ Димитър Илиев това може и да е вярно, защото станцията била заобиколена от паркинг и сгради и била в ниското. Серният диоксид пък бил по-тежък от атмосферния въздух и падал надолу. Това обяснявало големите концентрации. Затова Илиев бил „за“ преместването на станцията, но това трябвало да се реши от Изпълнителната агенция по околната среда към МОСВ.

Неохим няма отношение към системните обгазявания на Димитровград със серен диоксид, категорични са РИОСВ. От 57 превишения на алармения праг за миналата година, за 43 имало данни, че са от пренос на вредни емисии от „Марица Изток“ Стара Загора, а останалите били от ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград. Положението е много по-лошо от предходната година, признаха от екоинспекцията.
Неохим обаче са отговорни за обгазяване на Димитровград с азотни окиси. В продължение на седмица в началото на ноември, читатели засипаха медиите със снимки на оранжевото небе над бригадирския град. Серията публикации наложиха проверка и от страна на Екоинспекцията, която излезе с констатация, че „.. макар да имаше замърсяване на атмосферата, нямаше превишаване на алармения праг“. Това бе подчертано и днес от Илиев.

Въпреки това РИОСВ ще наложи солидна имуществена санкция на торовия гигант. Проблемът бил отразен в документацията на вътрешния контрол в самия Неохим. До края на март книжата трябвало да бъдат изпратени в РИОСВ и на тяхна база ще се определи санкцията. Размерът на глобата не е ясен, но щяло да бъде нещо подобно на онези 143 хиляди, наложени на гиганта за нарушения през 2012 година.

Г.Христов

Паниката се създавала заради автоматичната измервателна станция, която не мерела точно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини