От х:

Днес в x:

Могила от кости край Брягово, кметът търси злосторника

Грамадна купчина животински кости са изхвърлени край ечемичена нива на километър-два от Брягово, малко след разклона за селото, сигнализираха бдителни граждани. Останките са прикрити зад куп оборска тор, стоварена край нивата.

Макар да са на не повече от метър от международния път Е-80, костите не се виждат оттам, понеже остават в ниското. Ужасната смрад обаче може да откара всекиго до точното място.

Хората от Брягово отначало предположиха, че вероятно костното сметище е дело на животновъдите на фермера Димитър Христов, който е арендатор на земи в техния район и държи под наем сградата в селскостопанския двор. В нея се отглеждат прасета, крави и телета. Хората знаели, че по Коледа и малко след Нова година във фермата паднало голямо клане.

Кметът на Брягово Делчо Митев също не знаеше за проблема и се нагърби да провери дали хората на Христов са ги изхвърлили.

Ако са те, веднага ще им наредя да ги почистят, отсече той.

След час-два обаче се разбра, че кметската проверка е ударила на камък. Не са нашите, други са, но никой не знае кои, докладва Делчо Митев. Той предположи, че кокалите може да са на злосторници от друга община, понеже имало такава практика - подобни остатъци да се изхвърлят на чужда територия. Според закона животинските остатъци трябва да бъдат извозвани задължително за унищожаване в екарисаж. Най-близкият е във Варна. Ветеринарните инспектори могат да глобяват, но в случай, че се установи извършителят. Глобите за физическо лице са от 500 до 1000 лв, а за фирми до 3 000 лв.

Като цяло обаче в подобните на бряговския случай общината е тази, която трябва да се погрижи за почистването на мястото и извозването на животинските остатъци до екарисажа.

За да не се окаже накрая той единствено отговорен, кметът Митев се зае с пускането на сигнал за костното сметище и до общината, и до Агенцията по безопасност на храните.

По стечение на обстоятелствата обаче, „миризливата“ новина съвпадна с първия ден от встъпването в длъжност на новия шеф на Агенцията в Хасково Кирил Делчев.

Дали все още неориентиран в първия си работен ден или просто от нехайство, новият началник се покри. Единственият коментар по случая от Агенцията дойде от неговата секретарка: Г-н Делчев ще обърне по-специално внимания на медиите в понеделник.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини