От х:

Днес в x:

Най-бедните вече без отстъпка за храната от патронажа

Бедните клиенти на домашния социален патронаж в Хасково вече няма да ползват отстъпка от 40 процента за храната, става ясно от предложената промяна в Наредбата за местните такси и цени на услуги, внесена от кмета Георги Иванов. В докладна записка той предлага изцяло нов член 29 в Наредбата, който регламентира социалната услуга.

В стария вариант се предвиждаше бедните с личен доход до 150 лева да заплащат 60% от таксата, а тези с по-големи приходи – реалната стойност на един храноден.

В новия вариант отстъпката е отпаднала. В предложението пише, че потребителите ще заплащат „месечна такса в размер, съответстващ на реалната издръжка на потребителя, която включва: месечните разходи за хранителни продукти - 100% и транспортни разходи за разнасяне на храната“.

Капацитетът на социалния патронаж е определен на 100 души. От услугите му могат да се ползват инвалиди, самотни старци, възрастни хора със социална или минимална пенсия, деца сираци, както и самотници, които не могат да се грижат сами за себе си.

Военноинвалидите и ветераните от войните пък ще заплащат до 30 процента от получаваната от тях пенсия, съгласно изискванията на законите за ветераните и за военнопострадалите.

При регистриране на нов потребител той трябва да плати авансово една месечна такса.

„При смърт на потребителя неиздължените месечни такси се заплащат от неговите наследници или законни представители“, пише още в предложението на градоначалника.

Старият вариант на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги можете да видите тук. Предложението за промените – тук.

Докладната записка ще се гласува на следващата сесия на ОбС на 31 януари. Тя е публикувана на сайта на общината за обществено обсъждане в предвидения от закона 14-дневен срок преди приемането й.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини