От х:

Днес в x:

Двама безработни сираци търсят подслон

Стоян Ангелов и Даниел Николов

Двамата бездомни сираци Даниел Николов и Стоян Ангелов, пребиваващи в Хасково, се лутат години наред немили недраги. Двамата млади мъже търсят подслон и работа, от която да изкарат по някой лев, за да оцелеят.

27-годишният Даниел Николов израснал с баща си, а с майка си от години не поддържал връзка. Живеел при на татко си в квартал „Орфей“. През 1994 г. родителят продал единственото си жилище, за да купи прасета и да развива малък частен бизнес. Всичко вървяло добре, но преди 6 години родителят починал. „Инфлацията изяде цялото имущество“, обясни сиракът. Оттогава Даниел живеел на квартира. В кварталния магазин се запознал с приятеля си Стоян Ангелов, който пък по това време работил наблизо.

Тежка съдба сполетяла и 34-годишният Стоян още след раждането му. Той е изоставен от родителите си, когато бил едва на 2 години. Израснал по домове за сираци в Стара Загора. Когато навършил пълнолетие се преместил в Хасково, където първоначално се настанил в общинско жилище, после живеел по квартири, от време на време работел.

Не след дълго двамата приятели се оказали без убежище и без работа. Над тях се смилил мъж от квартал „Република“, който им осигурил подслон, макар и мизерен, но в замяна на това стопанинът им възлагал работа. „Напоследък обаче започна да злоупотребява с нас“, разказват квартирантите. Хазяинът постоянно им се карал, ругаел ги и положението станало нетърпимо.

Започнали да търсят съдействие от социалните, за да ги настанят поне временно в социално заведение през зимата. Такова жилище обаче в областта все още няма. Центърът за временно настаняване в Димитровград не е довършен. Той трябваше да заработи още тази година, но заради липса на финанси, се очаква да заработи от догодина.

Положението със Стоян обаче е по-сложно, тъй като той дори няма лична карта, което е пречка за подаване на документи за каквито и да е социални помощи. Според запознати мъжът доста често си пийвал. Най-вероятно тогава си е изгубил документите, предполагат негови познати.

Като за начало Стоян вчера подал документи в хасковската служба „Социално подпомагане“ за отпускане на помощ за издаване на лични документи. Приятелят му Даниел пък подал молба за отпускане на еднократна помощ, която е в размер до 325 лв. Когато Стоян си изкара лична карта, той също ще има възможност да подаде документи за такава услуга. С парите ще могат да се закрепят финансово, докато си намерят квартира, обясниха от социалните.

От Агенцията по заетостта пък заявиха, че ще се опитат да им съдействат за намиране на работа в най-скоро време. „Ние обаче не сме работодатели, а само посредници“, допълниха от там.

Анета Кутелова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    St
    stoqn anselov
    1 0
    19:53, 12 фев 2015
    azam kato tex elate i me vijte namiram se v selo gorski izvor zam jiveq plajtam si toka i sicki ostana li raboti nedeite ga oprekvate koi kakvi grexi na si sekoi gasi slega v kangeto
    o884433408 namene nikoi nemi pomaga sam se blikam no i mam
    15 godi ni rabote i sam na 30 godini
Последни новини