От х:

Днес в x:

Гласуваха общинската телевизия, шефът с конкурс

Местата на съветниците от ДПС останаха празни

Ръководителят на новата общинска телевизия „Хасково ТВ“ ще бъде назначен след конкурс. Това обяви днес от трибуната на Общинския съвет кметът Георги Иванов. От думите му стана ясно, че шефът на медията ще бъде избран според концепцията, която кандидатът предложи.

Създаването на „Хасково ТВ“ днес бе прието от ОбС без обсъждане, с 28 гласа „за“, четири „против“ и един „въздържал се“. Против гласуваха трима от БСП и Евгения Ангелова от ГЕРБ. Зам.-председателката на ОбС застана на трибуната след гласуването, за да обясни отрицателния си вот. „Притесненията ми са свързани с финансирането на медията. Страхувам се, че ще тежи на общинския бюджет“, каза Ангелова. Тя припомни, че съществувалият преди години РТВЦ Хасково бе закрит именно заради загубите, които носеше на общинската хазна.

По предварителните сметки в докладната записка на кмета издръжката на общинската телевизия ще струва малко над 100 000 лв. годишно, а за първоначални разходи ще трябва да се отделят около 37 000 лв. Предвижда се екипът да се състои от 9 души.

„Наистина, РТВЦ-Хасково бе закрит по мое време. Но когато аз поех общината, той се беше превърнал в пристанище на неуспели политици“, заяви в отговор кметът Георги Иванов.

„Общината не е стопанска организация, за да гони печалба на всяка цена, каза още градоначалникът. По тази логика трябва да закрием детските градини, защото са губещи. Думата „печалба“ не че не е приложима, но не е толкова съществена, когато говорим за една община. По тази логика защо съществува БНТ, след като всяка година в нея се изливат милиони левове“, допълни кметът.

Предложението на Георги Иванов за създаване на общинска телевизия днес бе допълнено със задължението тя да излъчва сесиите на ОбС.

Според днешното решение „Хасково ТВ“ ще бъде общинско предприятие. Разликата между него и общинска фирма, каквито са „Тролейбусен транспорт“ или „Обреден дом“ например е, че тя няма да е регистрирана по Търговския закон, персоналът ще се назначава от кмета, а не от управителя. Директорът също ще се назначава от градоначалника, за разлика от управителя на общинска фирма, който се гласува от ОбС, разясниха юристи.

На днешната сесия на Общинския съвет не присъстваше нито един съветник от ДПС. Липсата на цялата група направи впечатление на колегите им. „Не знам защо ги няма, никой от тях не ми се е обаждал“, отговори на репортерски въпрос шефът на ОбС Иван Иванов.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини