От х:

Днес в x:

Мара, ама патагонска се засели в Хасково

Патагонци населиха хасковския зоопарк

Пришълци от Патагония, но с лиричното българско име Мара, се заселиха в хасковския зоопарк. На пръв поглед така наречената Патагонска мара прилича на превъзходна ходеща капама, но при заставането й на 4 крака се виждаха отликите. На първо място, е поне за две тави. Иначе досущ прилича на родния заек и като него яде моркови и зеле. Обаче за разлика от нашенския дългоух е доста по-тромав. Въобще не се страхува от човека. Явно патагонците не обичат капама.

Патагонската мара е вид гризач, който обитава Южна Аржентина. Понеже в главата е 1 към 1 със заека, дори и аржентинците са си го прекръстили на патагонски заек. Адаптивен към условията на различни географски ширини.

Зоопаркът на Кенана има и друга екзотика от южното полукълбо-кенгуру. То не е класическото пустинно, а вид високопланинско. Това му позволява да издържа на по-ниски температури. Пришълецът от Австралия е само на няколко месеца, но още отсега е бърз като куршум. Не демонстрира патагонската любезност към обектива ни.
Заразени от примера му, двойка сръндаци, обитаващи същата клетка, ни взеха на прицел и въпреки че рогата им бяха отрязани, екипът ни бе изведен от загрижените пазачи. Самите те няколко пъти били вземани на таран от иначе поетично изглеждащите сърнички.

Въпреки захладнялото време животните в зоопарка се чувстват отлично. Зазимяването им ще стане в началото на ноември. Тогава топлолюбивите видове ще бъдат прибрани в клетките, а печките напалени. Това е от особена важност за нилския крокодил. Човекоядката Мария започва да линее на температура под 18 градуса и скоро се гътва. Затова в парка я гледат като писано яйце.

Двойка новодошли черни лебеди обаче не се притесняваха от студа и заедно с различни видове патки спокойно плуваха из водите на езерцето.

Всеки момент се очаква пристигането на благородни елени и елени лопатари. Служители на зоокъта трескаво приготвяха клетките им.

Г. Христов

Приличат на нашенските зайци, но са доста по тлъсти
Австралийското кенгуру демонстрира недоволство от нашето любопитство
...и се изстреля като куршум по-далеч от нас
Сърните също бяха неприятелски настроени
..за разлика от патките
и аристократичните лебеди
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини