От х:

Днес в x:

Запознайте се с петното - самовъзстановяващ се организъм без мозък със 720 пола

Парижкият зоопарк показа мистериозен нов организъм, кръстен “Петното” на безформеното извънземно създание от хорор филма от 1958 г., което яде хора, за да расте.

Жълтеникавата слуз е едноклетъчен организъм, който изглежда като гъбичка, но реагира като животно.

Организмът притежава почти 720 пола, движи се без крака или криле и се самовъзстановява в рамките на 2 минути след като бъде разрязан наполовина.

Най-новият експонат на Парижкия зоопарк няма уста, стомах или очи, но е способен да засича храна и да я усвоява.

“Петното е живо същество, една от мистериите на природата. Изненада ни защото няма мозък, но е способно да учи...ако обедините две петна, това което се е научило, ще пренесе знанията на другото”, казва Бруно Дейвид, директор на Парижкия природонаучен музей.

В рамките на експеримент през 2016, изследователите открили, че могат да научат слузта да пресече мост, посипан със сол – вещество, което първоначално отблъсквало създанието.

Оказало се, че когато обединят едно петно с друго, което не се е научило да пресича моста, знанието се предава и на новия организъм.

Според учените петното успява да предаде знанието чрез вид синтез. Първоначалните изследвания сочат, че между двата екземпляра се образува нещо като “вена”.

“Знаем със сигурност, че не е растение, но не знаем дали е животно или гъбичка”, казва Дейвид.

“Държи се странно за нещо, приличащо на гъба, поведението му е като на животно, защото умее да учи”

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини