От х:

Днес в x:

8 °C

Вижте как "петното" в Парижкия зоопарк лови храна (видео)

Парижкият зоологически парк добави чисто ново петно ​​към тяхната колекция. Не, не е медуза. Това дори не е животно.

Както можете да си представите, учените трудно са класифицирали такъв организъм. Изглежда като гъбичка, но въпреки това се движи като животно. То няма мозък, но въпреки това може да се "научи" да се ориентира по сложни лабиринти за няколко часа в любопитния си стремеж към храна. Какво е това нещо?

Технически се нарича слузна плесен (известна още като Physarum polycephalum) - едноклетъчен организъм, който може да нарасне на размери до квадратни метри, въпреки че повечето екземпляри остават няколко квадратни сантиметра. Те се срещат по целия свят, обикновено по долната страна на листата и трупите, където обичат да ловуват гъби и бактерии. В лабораторията обаче плесените имат голям апетит за овесени ядки и това позволи на изследователите да отключат странния им потенциал за растеж.

За да уловят храната, слузестите форми разтягат дълги нишки, които могат да заобикалят препятствия или да минават през лабиринти с изненадваща ефективност. В едно проучване от 2010 г. учените изложиха капчици овесени ядки по модел на Токио и 36-те околни града. Когато пуснали "петното" да се храни, то се разклонило в мрежа, подобна на съществуващата влакова система в Токио, свързвайки купчините  храна с впечатляваща ефективност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини