От х:

Днес в x:

На Хасково не му върви на лъвове

Двете новородени лъвчета в хасковския зоокът починаха миналата седмица. Според ветеринарите причината е хипотермия и недохранване. Новината предизвика широко обществено недоволство, сезираха се институции, които ще проверяват зоопарка, под въпрос е и очаквания от няколко години лиценз.

Не знам дали някой си спомня, но преди доста години лъвът „изяде главата“ на тогавашния шеф на зоопарка. Тогава също се бе родило лъвче, но бяха оставили бащата в същата клетка. През нощта той изял новороденото. И това при лъвовете не е необичайно. Достатъчно е да гледаш програми за дивите животни по телевизията.  Шефът на зоопарка бе уволнен. Дойде друг. Но скандалите там продължиха. Преди десетина години избухна друг скандал – около 40 трупа на избити бездомни кучета бяха открити, натъпкани в контейнер за боклук. След избитите имаше и кутрета на по няколко дни. Ветеринари обясниха, че са убити със силна отрова, чиито опаковки впрочем се търкаляха край контейнера. И този шеф на зоопарка си отиде. Дойде друг.

И идва поредния скандал. Бащата на умрелите лъвчета е Горан. Лъвът пристигна в Хасково от Варна преди две години след бартер – заменихме го за 9 патици.Успешната сделка бе договорена от сегашния шеф на зоопарка Валентин Ахтаров. Предишният лъв – Асен, пък се оказа болен от рахит, затова го върнали на предишния собственик. Не разбирам от ветеринарна медицина, но си мисля, че при подходяща грижа рахитът би могъл да бъде избегнат. Както би могла да бъде избегната и смъртта на двете лъвчета. При подходяща грижа.

Когато преди 10 години избухна скандалът с отровените кучета, натъпкани в контейнер за смет, в хасковския зоопарк пристигнаха и австрийци – природозащитници, които прекараха безсънна нощ там, за да пазят други бездомни кучета, затворени в едно от помещенията на зоопарка. Опасяваха се, че те също ще бъдат отровени. Прекарах почти цялата нощ в един микробус с тях. Бях смаян, че тези доброволци всъщност имат отговорни длъжности в големи компании. Единият бе представител на „Порше“ за Източна Европа, другият – бизнес-консултант на големи мултинационални компании. Приятелската му, която също прекара нощта в микробуса, бе секретарка на голяма австрийска фирма за дограма.   

Всички те се лишават от почивката си, за да се посветят на каузата – защита на животните. „20 часа в денонощието посвещавам на фирмата си, а 4 – на бездомните животни“, казва един от австрийците.  

Докато служителите в хасковския зоопарк чакали два дни да видят дали лъвицата ще прояви майчински грижи към новородените. И са ги откарали на ветеринар когато вече е било късно.

Някога на село, когато кравата се отели, стопаните са прекарвали цяла нощ в обора до новороденото, за да се грижат за него и да оцелее. Какво се случва сега, всички виждаме. Дори не ми се говори за условията в зоологическите градини в нормални държави. Там няма тесни клетки, а огромни пространства, в които животните се чувстват почти като в природата. Но както обича да казва Доналд Тръмп – всеки получава това, за което си плаща. А ние искаме да е безплатно, но красиво и да отговаря на стандартите. Което няма как да се случи без пари, при това много пари. И за изграждане на подходящи условия, и за наемане на компетентен персонал.

Сега изглежда твърде вероятно зоопаркът да не получи лиценз и дори да бъде затворен. Мнозина ще възкликнат: „Хасково остава без зоопарк“.

Хасково няма и космодрум, ако е въпрос.

Явно не ни върви на лъвове. Ех, Ахтаров, защо не си остави патките в Хасково…   

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (33)

 • 1
  Им
  Име*
  38 -9
  10:40, 7 май 2019
  Трябва много да не обичаш животни, за да ги затвориш в "зоопарк" като хасковския...
  • 89
   8980-9
   15 -2
   19:17, 7 май 2019
   Хайваните извън Зоопарка сте много по-опасни :))
   ....
   Преставяш ли си кауньте да спрат когато гъските минават през улицата , или патка е решила да води патетата към реката ......
   ...
   Отделно че мангоджеритата щяха да изядат всичкото зайчета и пилета ако те бяха на свобода :))
  • По
   полис
   12 0
   23:55, 7 май 2019
   И как да им върви, някъв си доктор от Димитровград имал договор със Хасковската зоо градина, е това не е ли пак гербаджийска схема. При положение,че ОДБХ–Хасково е за цялата област и има достатъчно ветеринари.Но за съжаление от 10г там е много голяма корупционна схема, като се почне от поддръжка на техника,търгове,поръчки, абсолютно всичко е пълен фалш.
 • 2
  Ди
  Дияна
  36 -12
  10:53, 7 май 2019
  Да го закриват този концагер за нещастни животни - къде спи държавата? В Европа няма такива зверилници като нашите клетки , а уж сме европейци! Да не ги лицензират - тези хора не са на мястото си щом са допуснали подобно нещо.
 • 3
  Ех Ахтаров защо не си гледаш адвокатството а се занимаваш с дивотии
  • За
   Защо
   11 -1
   15:47, 7 май 2019
   За единия ляб
 • 4
  Ми
  Мима
  31 -1
  12:18, 7 май 2019

  Според мен въпроса не опира дори до пари.Ако зоопарка има вход и се събират пари пак няма да им стигат или ще се крадат, или кой знае какво друго.Въпроса опира до това някой който е назначен на това место да проявява адекватна грижа.Чудя се защо все мъже работят в зоопарка.Пък сложете една жена да е директорка.Следващият път като се случи такова чудо да се родят лъвчета ще знае че не може да ги остави така.Според мен женска ръка трябва да пипа там.

 • 5
  Бя
  бясна
  14 -7
  12:35, 7 май 2019
  Идиоти как още не са ги натиснали международни организации? Малоумниците изобщо знаят ли какво са направили?
 • 6
  Хм
  хм
  56 -1
  13:02, 7 май 2019

  На Хасково не му върви на управляващи, не на лъвове.Кажете ми един да е с акъла си.Предишния кмет - изтормози всички които имат бизнес.Искаше да печели повече от тях, караше всички да правят дарения пък той да ги харчи ...Сегашния кмет си гледа рахата, получава си заплатата и камъни да падат от небето не го интересува, все някой друг е виновен, все "проблема е в чужда собственост" ....Да почвам ли с областните управители, аз честно да ви кажа не знам за какво плащаме заплата на хората които ги назначават на тоя пост - нищо не зависи от тях.Е, да от време на време могат да върнат за преразглеждане някое решение на общинския съвет, но в общи линии за това има съд и в крайна сметка той решава.Вие чували ли сте някой областен управител някога за нещо да е бил виновен - никога и за нищо. Те са невинни и нищо не зависи от тях.Защо ли обаче им плащат?Та какво искам да ви кажа с всичко това.Цялата сюрия от управляващи са некадърни, безотговорни, а понякога и страшно крадливи като един дето управлява 16 години.Тези некадърници от своя страна назначават роднини или подлизурки дето им лижат гъзовете на такива места като Зоопарка например.Какво разбира този ми ти директор от зоопарк.Ами чи те със същата беотговорност можеха да го направят и диригент на хасковския симфоничен оркестър ! Така ли се назначават хора бре маскари?Ми то не е само зоопарка, огледайте се ... и се чудим защо сме на това дередже.Заради некадърните управляващи, ЗАТОВА!

 • 7
  Ха
  Хасково.нейт
  14 -7
  13:04, 7 май 2019
  Зоологическата градина в гр. Хасково намираща се в парк Кенана има само един вход който е и единствен изход за всички посетители на парка. Втория вход който е на изключително удобно за посетители място за да могат да напуснат Зоопарка е заключен за поредна година. Подадох сигнал в Община Хасково , РИОСВ Хасково но никой не взе накакви мерки.
  На единствения в момнета вход са наредени всички заведени и маси на търговци и за да печелят няколко хора се рискува с живота и здравето на всички останали на децата, родителите а и на самите животни. При възникване на инцидент кой ще поеме отговорността.
  Защо в Зоопарка се извършва търговска дейснот, като на всички табели е записано да не се дават храни на животните и т.н.
  г-н Беливанов, моля за вашата намеса да се осигури поне още два входа и два изхода за посетителите на ЗООПАРКА.
  Не рискувайте с живота и здравето на вашите съграждани и гости на града, както е последния случай с рухналата стена отнела човешки живот.
  https://helpbook.info/signal/view/850
 • 8
  Ко
  Комшията
  18 -3
  13:11, 7 май 2019
  Разкошна статия!
 • 9
  Ив
  Иван11
  14 0
  13:43, 7 май 2019
  Парите кога са включвали грижовния инстинкт на Българина? Да сте видели някъде в някое измерение Българин на когото му стигат парите?
 • 10
  Ха
  Хасковлия
  21 -5
  13:55, 7 май 2019
  То целия град замря вий за животните се претеснихте
 • 11
  Да
  дасдас
  20 -1
  15:29, 7 май 2019
  Още от малък като ходех там, не ми беше хубаво, изпитвах някакво съжаление към животние, а не се радвах да ги видя и това пораждаше някакви детски мисли в мен - някой ден да дойда вечерта и да пусна всички животни от клетките, за да живеят на свобода. Сега вече, мислейки по-адекватно, мисля че това мъчение за животни, просто трябва да бъде закрито. Животните стоят в циментови клетки. Лъвът и мечките, които вече ги няма, бяха в тъмна, вмирисана клетка, та така вонеше, че не можеше да се доближиш до тях.
 • 12
  Ен
  ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
  16 -1
  15:30, 7 май 2019
  Коментариите са отлични особено този на ХМ но кой да обърне внимание Обаче не разбрахме този Ахтаров в крайна сметка какъв --зоотехник или адвокат
  Ако е зоотехник значи е изгубил 4 години да учи ако е адвокат какъв к---- търси там или е поредната КАЛИНКА на Бойковците
 • 13
  Ми
  Михайлова
  18 -2
  16:04, 7 май 2019
  Цялото ръководство на Зоопарка е за изхвърляне от там ! Просто пълно безхаберие от страна на Ахтаров ! Той не е за там , а и трябва да се подведе под отговорност за НЕМЪРЛИВОСТ !
 • 14
  Хю
  Хюстън
  9 -1
  18:05, 7 май 2019
  Ако вместо зоопарк направите нещо като ферма само с животни, отглеждани във ферма, това място би било много по интересно и приятно за разходки. В момента като зоопарк изглежда тъжно и неприятно и е било винаги така. Не само на лъвове не им върви, преди години си спомням, че и мечката беше избягала от там
 • 15
  Х.
  Х..й
  8 -2
  18:57, 7 май 2019
  Да стане публичен дом
  • 87
   8708
   8 -2
   19:20, 7 май 2019
   Демек , Областна Джамия на гроб и дпс
 • 16
  66
  6608989
  4 -11
  19:05, 7 май 2019
  Тодор Кръшков съвсем изперка , Почна да описва с... Виж коментара
 • 17
  87
  87098
  2 -7
  19:46, 7 май 2019
  Кръшков, вместо да се занимаваш с простотии , ето... Виж коментара
 • 18
  Ке
  Кенански тигър Хебър
  9 -9
  21:26, 7 май 2019
  Не мога да повярвам колко хейтъри има в нета. Защо толко нападате Ахтаров? Той е изключително отговорен професионалист. Станалото с лъвчетата е инцидент, който можеше да се случи навсякъде по света, дори и в много по-богати зоопаркове. Изключително трудно е да се диагностицира бременност при лъвове, още по-трудно е да се предскаже кога ще роди дадено животно. Искат се камери и висококвалифициран персонал, индивидуален гледач. Така че спрете да плюете! Какво ще спечели Хасково ако остане без зоопарк? Къде ще заведете децата си през почивните дни? Къде ще им покажете отблизо красотата на природата? Замислете се преди да критикувате! Дали вие щяхте да организирате по-добре зоопарка?
  • Ме
   мечката Пена
   6 -5
   08:27, 8 май 2019

   Ти пък кенански тигре да не би да имаш заведение пред зоопарка.Щото се чудя къде ще си дянеш заведението след като затворят тази инквизиция за животни.Като отговаряш за зоопарк нищо чудно да ти се родят и лъвчета и като си директор на зоопарк трябва да ги опазиш.Трябваше някой да ги вземе на топло и да ги храни с мляко.Не е необходимо да ти плащат кой знае колко, не са необходими някакви кой знае какви специалисти, това и само от гледане на Дискавъри или Анимал планет можеш да го видиш.Трябва там да работят хора които наистина обичат животни и искат да се грижат за тях.А те седяли и гледали дали майката ще прояви инстинкт.Ами тая майка къде да е виждала какво да прави.В зоопарковете хората отговарят за новородените животни.Майките не са в нормална среда и не са виждали как други лъвици се грижат за малки лъвчета.Ахтаров да си поеме отговорноста за смърта на лъвчетата.Зоопарка дали ще получи лиценз не зависи от хасковлии.А с твоето заведение не знам какво ще стане ако затворят зоопарка.

  • Се
   сенсей Годжи Рю
   5 -4
   09:03, 8 май 2019
   Пено, Пеноо мноо си проста, нямам заведение и с гледане нищо не можеш да научиш, трябва и много четене и практика, ама света се напълни с елементарни хора като тебе дето дават съвет и без да са го поискали, а пък ти не си чувала че безплатните съвети нищо не струват. Вземи прочети повече за лъвовете, ограмоти се и ако имаш и висше образование, примерно ветеринарен лекар или зооинженер, какъвто е г-н Ахтаров може да се явиш на конкурс и да станеш директор на зоокъта, ако преди това не го закрият заради такива плювки като теб.
  • Ка
   Какаду, 8-ма клетка.
   2 0
   10:55, 8 май 2019
   Който няма висше да не говори! Казах!
  • Ме
   Мечкадар Пенчо
   4 0
   10:58, 8 май 2019
   Ама Пено той затова се казва майчин инстинкт защото си го имат по природа. Аз например имам женско куче което гледам от много малко и като роди да не би аз да съм я учил какво да прави или пък е ходила на консултации. Нито е гледала "как други лъвици се грижат за малки лъвчета" .
   Колкото до тъпите разсъждения за заведенията...ти изобщо наясно ли си колко народ ходи на тези заведения без изобщо да му е на акъла да ходи в зоопарка. аз например всяка седмица като се разхождам по Кенанасядам там на заведение ама в зоопарка не съм стъпвал от много много време.
   Иначе пък си права за това, че като се вижда, че майката не проявява интерс към малките трябвало е веднага да се поемат грижите за тях. Както казваш - много такива истории дават и по Дискавъри и по Анимал планет.
   Според мен хората които работят там трябва да са имат някакви завършени курсове и дори и да не са ветеринарни доктори да са ветеринарни "медицински сестри"
 • 19
  Зо
  Зора
  3 0
  22:33, 7 май 2019
  Някой от нас, или от обслужващия персонал, ако го подложат на такъв живот, като в Хасковския зоопарк, дали ще издържи ? Или защото животните не могат да говорят и да правят стачки, недоволства и т.п. протести, като хората, затова ли трябва да се отнасяме с тях така? Затваряйте го или направете нещо като Зоокът за екзотични папагали, то Хасково има нужда от това. Поне да им влезе нещо в главите.
  • 70
   70-908-=
   2 -2
   00:06, 8 май 2019
   При Коалиция Мутри - Бейове,
   Гяурите затова сте стопихте до 6.5 милиона барабар с ромляните , турците и 3-я пол :))
 • 20
  Ра
  Рачко пръдлето
  3 -1
  20:18, 8 май 2019
  Ние сме за зооинженер Ахтаров нека сега той да оплоди лъвицата и да си имаме поколение зоолъвчета Хасково има нужда от такива
 • 21
  Дя
  Дядо йоцо
  2 -1
  21:38, 8 май 2019
  ПРЕЗ времето на СОЦА Зоотехницитеили сига казано ЗОИНЖЕНЕРИТЕ се ценяха тогава имаше много работа за тях В днешно време да учиш зоотехника значи 4 години да трошиш парите на баща си а после ---да миеш коли някъде или да продаваш бензинв бензостанция Нашето приятелче Ахтаров изглеждасе ползва с някакви абсолютни протекции за да бъде управител на зоопарка---една СИНЕКУРНА длъжност но предполагам с добра ЗАПЛАТКА и с никакви задължения повтарям никакви задължения е вижте нашето момче как се отнася към задълженията си но за сметка на това е УПОРИТ не чувсва никаква вина е не подава оставка Как да изтърве този голям КОКЪЛ
 • 22
  Бо
  Борис Павлов
  0 -1
  21:41, 8 май 2019
  Абе Хасково нет като гледам снимкатавсе ми се струва че това е Павел Христов бивш кадър на РДВР хасково Да не би да имате грешка
 • 23
  Ко
  Конпи
  1 0
  18:32, 11 май 2019
  Павлов кой Павел Христов електрожениста ли Те такива бяха кадрите на МВР Павката електроженист Николайчо Сапунджията оксиженист имаше и физкултурник Маринчо Ангелов беше агроном Димитров дпс-ето беше учител Абе като Менделеевата таблицае
 • 24
  On
  Onufri
  1 0
  14:15, 12 май 2019
  ааа за тия австрийци природозащитници ли става въпрос , май беше през лето 2009-то, 5 улични песа ги плющяха изотзадзе, а те викаха" Ундабаа, яя яяяя, шнеле шнеле". чак ся разбрахме.

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини