От х:

Днес в x:

Втори със СПИН в Хасково, искат задължителен тест за постъпванe в болница

Втори серопозитивен за ХИВ вируса хасковлия е бил засечен в кабинета за доброволно и анонимно изследване/КАБКИС/ към Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Първият заразен за годината бе обявен през юни. Той бе мъж между 25 и 29 години. За вторият инфектиран няма дори и тези данни. Освен че изследването е анонимно, лицата не са задължени да правят каквото и да е, включително да се лекуват или постъпват в болница. Затова и проследяването и регистрирането им в системата на болничната помощ става почти невъзможно. Поради тази причина никой не знае точния брой на заразените в България.

Официално в България са регистрирани 1781 човека, като най-старият е на 73 години. По мнението на специалистите, точният брой е в пъти повече.

В Хасковският КАБКИС до началото на октомври са преминали 820 души, като освен двамата със СПИН, са били засечени 3 случая на Хепатит В и 1 за хепатит С, който обикновено придружава ХИВ инфекцията. Засечен е сифилис при двама души.

Именно заради спестяването на информация за подобни опасни инфекции, от пациентски организации и лекари поискаха изследванията за СПИН, хепатит С и всички полово предавани болести да станат абсолютно задължителни преди постъпването в болница за раждане или за планова операция. Такова бе положението до 1989-та година, когато за СПИН се изследваха не само постъпващите за лечение, а и тези, които се връщаха от по-продължително пребиваване в чужбина в страни с рискови райони.

Мярката е наложителна защото през годината зачестиха случаите на родилки със СПИН и сифилис, алармират пациентските организации „Заедно с теб” детско и майчино здравеопазване „Усмихни се.

Част от майките дори не са знаели че са инфектирани. По данни на софийски медии, поне 7 жени със СПИН са родили в софийската „Света София“ от началото на годината. Само три са предупредили лекарите, че са носителки на инфекцията. За останалите се е разбрало впоследствие, след като решили да се изследват след самото раждане. Липсата на тази информация обаче торпилира процедурата за безопасност, която следват болниците в подобни случаи. Когато се знае, че жената е серопозитивна, екип изражда бебето й в самостоятелна зала, а детето се отглежда в отделен бокс.

На 12-ти август пък жена със сифилис родила заразено дете в Пазарджик. Впоследствие се оказало, че има още осем други инфектирани деца. Пред лекарите обяснила, че не знаела за болестта, но не могла да обясни дали е ходила на женска консултация при акушер-гинеколог по време на бременността.
От пациентските организации ще настояват да се въведат бързи тестове за установяване на СПИН и сифилис в спешните приемни кабинети на болниците. С тестовете трябва да се изследват задължително докараните катастрофирали, пострадали в аварии или внезапно влошилите здравето си хора.
Проблемът е, че съгласно Наредба 47 от Закона за здравето, всички изследвания следва да се извършват с информираното съгласие на пациентите. Тоест, ако законът не се промени, всичко остава в сферата на добрите пожелания. От МЗ пък засега са по-концентрирани в проблема с финансирането на болниците и клиничните пътеки, вместо с дейностите по превенцията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини