От х:

Днес в x:

12-годишна посегна на живота си, ученици се тровят с лекарства

Красимира Богданова и д-р Йордан Михайлов дадоха стряскаща статистика

12-годишно дете е направило опит за самоубийство и е било спасено в последният момент. Още 10 деца са посегнали на живота през тази година. Кошмарната статистика разкриха психоложката на Здравната инспекция Красимира Богданова и шефът на психодиспансера в Болярово д-р Йордан Михайлов. Данните бяха изнесени по повод световния ден за превенция на суицидните болести. Това са онези състояния, които тласкат хората към самоубийство. Техни жертви са станали 55 хасковлии от началото на годината до края на август. 5 от опитите са завършили трагично. Най-страшното обаче е, че зачестяват случаите с деца, коментираха спецовете. Миналата година опит е направило 9 годишно дете, тази – на 12.

По неофициална информация става дума за момиче от Хасково. В края на август то се нагълтало с отровни субстанции и е било спасено след спешни промивки в интензивното. Мотивите му да сложи край на живота си не бяха разкрити. С детето още се работело. Тровенето с лекарства е „любимият“ метод на учениците. Всички опитали да сложат край на живота си са посегнали към тях.

Към фаталната стъпка децата най-често са подтиквани от неразбирателство вкъщи, насилие в семейството, тормоз в училище, липса на внимание, влюбване. Пубертетът пък изостря несигурността, в която зрее подобно решение. Най-голямата група на самоубийците е от 18 до 30 години - цели 14 случая. Голяма част от младежите правят опита си под въздействието на алкохол и наркотици.

В зрялата възраст 90 % от самоубийците са безработни. Те са изпълнени с агресия, коментира психоложката на хасковското Бюро по труда Мерсин Емин. Явно по някое време агресията се обръща към самия човек.

Самоубийството е на границата между психологията и психиатрията, но все пак не става дума за чисто болестно състояние, каза д-р Йордан Михайлов. Честата консултация с психолог или психиатър помага много, но еснафският манталитет на българина му пречи да потърси помощ - току виж го обявят за луд.
„Ако 14 дни се чувствате в безизходица и не можете да видите никакво разрешение на проблемите си, моля ви, потърсете помощ. Вие сте застрашен от себе си“, призова Красимира Богданова. Потенциалният самоубиец е с различна от нормалния човек психика и не може да се самооцени. Ако пък някой направи веднъж опит за самоубийство, той почти винаги повтаря, додаде д-р Михайлов.
Няма самозапалвания в областта. Няма и простреляли се, въпреки огромния брой ловци, бивши военни и полицаи /т.е. със законно оръжие/. В сравнение с миналата година нещата изглеждат по-обнадеждаващи - 55 случая за 8 месеца. През 2012 на живота си са посегнали 105 души.
От друга страна пък много инциденти попадат в друга графа. 7-класничката от СОУ „Васил Левски“, която полетя от 4-я етаж на училището на 18 февруари например, е класифицирана като „нещастен случай“. Въпреки съмненията на очевидци и близки, че е опитала да сложи край на живота си. За щастие, момичето оцеля.

Г.Христов

Психоложките от бюрото по труда ще се справят с проблемни безработни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини