От х:

Днес в x:

Френски фотограф от Хасково реди арт изложба за 8 септември

 Едно от най-интересните събития през дните за празника на Хасково 8 септември безспорно е арт изложбата на френската фотографка хасковлийката Величка Атанасова - Абд.

Тя живее край романтичния Париж от 13 години. Работи като фотограф към кметството на едно от парижките предградия Епине-су-Сенар. Организира изложби за България във Франция и с творчеството си представя родината. Участвала е със свои работи в обща фотографска изложба през 2007 година, когато България влезе в ЕС, на изложба, организирана от Френския сенат в Люксембурската градина.

Всяко лято се връща в Хасково, за да поеме от ароматите на родния кът.

Докато е във ваканция у дома, професионалната фотографка не пропуска да запечата идеите си през фотообектива.

Признава, че един от най-успешните й проекти през последните години е с детайлите от родния град и талантливите танцьори на Дорина Инджова от „Тангра“.

Целия си 4-годишен труд Величка ще покаже в 22 от подбраните снимки в изложбата „Тангра и градът“, която е подредена на  на площад “Атлантически“.

В детството си Величка също е била част от танцовата трупа с 30 годишна история.

В продължение на четири години снима балетистите като модели на емблематичните за Хасково места - спортната площадка „Спартак“, стадион „Хасково“, монумента „Св. Богородица“. В някои от снимките й фигурите се сливат сред кътчета от любимия за хасковлии парк “Кенана“. Споделя, че през фотообектива си вижда Хасково да се променя към добро в годините, особено като архитектура.

„Не очаквайте обаче да видите в изложбата общи кадри. Моите снимки по-скоро са детайли. Освен това танцьорите не са в сценични костюми. Идеята е с телата си да допълват детайла. Търсен ефект е техните фигури да приемат силуета на архитектурния детайл, за да се покаже движението на танца и в същото време архитектурната забележителност“, казва Величка.

В изложението й е и снимка от една от фотосесиите, правени през миналото лято в Химмаш. Една от тях е селектирана измежду 30 000 фотоса от цял свят в международен конкурс и е била отпечатана от престижното френско списание „Фото“.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини