От х:

Днес в x:

Окончателно закриват гимназията в Баните

Гимназията в Минерални бани престава да съществува от новата учебна година. Училището вече е разформировано, персоналът-пенсиониран или освободен. На учениците в гимназията ще бъде предложена възможност да учат в школата от съседно Хасково. Не че там имаше много деца. През последната година в училището се обучаваше 1/една/ паралелка. От три години гимназията не е имала прием.

Учебното заведение бе наследник на бившата оздравителна гимназия в Баните. Тя бе закрита през 2008-ма година с мотив, че децата с увреждания, обучавани там, трябва да се интегрират в редовите училища.

Това ще е единственото закрито в Хасковско учебно заведение. В свое писмо от учителският синдикат към „Подкрепа“ алармираха за масово закриване на школа, които имат от 200 до 600 ученици. Само в Хасково има поне три такива, в областта-още повече. Апокалиптични сценарии за тях засега няма.

За да се спасят тези училища в бъдеще, от „Подкрепа“ предлагат няколко задължителни мерки. На първо място да се премахне задължителната долна норма за броя ученици в паралелка/ 18 б.а./. Второто е да се отмени законовата възможност за увеличаване на паралелките с 10 % над максимума от 26 ученици. Това генерирало паралелки от по 30 и повече деца, което влошавало качеството на обучение. Това ще спаси малките школа и ще спре процеса по създаване на мега училища с по 1000-2000 ученици, вярват от „Подкрепа“.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини