От х:

Днес в x:

Подкрепа от омбудсмана срещу закриването на Районния съд в Свиленград

Омбудсманът Диана Ковачева е подкрепила отрицателното становище на кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев по планираното закриване на Районен съд – Свиленград, съобщават от общинската администрация. Тя е изразила мнението си в отговор на изпратеното й от администрацията на градоначалника становище по казуса.

В отговора си Диана Ковачева посочва, че взима отношение по проблема доколкото той касае правото на достъп на гражданите до правосъдие. Омбудсманът се е обърнала към представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, пред който е изразила подкрепата си за незакриването на съда в Свиленград и е призовала за задълбочено обсъждане на всички изложени аргументи, като бъде взето крайно решение, което няма да накърни правото на достъп до правосъдие на гражданите на малките общини и ще осигури качествено и безпрепятствено правораздаване.

Поводът за търсената подкрепа на омбудсмана от страна на кмета на Свиленград ирх. Карчев стана приемането на новия модел 4 за оптимизация на съдебната карта. Според него, е планираното съдебно преустройство и закриването на съда в Свиленград, който ще се влее към Районни съд в Харманли. Според местните власти обаче това ще се отрази негативно на социално-икономическото развитие на общината и ще оскъпи, ограничи и забави правото на достъп до правосъдие на жителите й.

От кметската администрация отрицателното становище за това е изпратено още и Министерство на правосъдието, Областна управа - Хасково, Окръжен съд-Хасково.

Темата извади на мълчалив протест пред съдебната палата в Свиленград снощи и юристите от пограничната община.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    ДА БЪДЕ СЪДЕНА В Свиленград от Свиленградски Мафиоти
    ........
    Затова казвам че целия град е за бомбардировка с напалм и последващо ръчно прочистване от останалите оцелели плъхове и свиленградчани ......
    ......
    • Jo
      John
      4 -1
      14:47, 8 юни 2021
      а, те щото тираджиите със хероина не ги пуснаха тук в Хасково, вече 3-то поредно дело!
  • 2
    As
    as
    3 0
    16:31, 8 юни 2021
    Да се реши проблемът кардинално: Или областния град да стане Свиленград или да се разкрие районен съд и в Симеоновград
Последни новини