От х:

Днес в x:

Общинският съвет на Свиленград брани Районния съд от закриване

Изображение 1 от 2

    Общинските съветници на Свиленград се обявиха категорично със свое решение срещу закриването на Районния съд в пограничния регион.

    Според тях подобен акт е „против ограничаване правото на достъп до правораздаване на жителите на община Свиленград“.

    Предлаганият модел ще доведе до изключително затрудняване и дори до невъзможен достъп до правосъдие не само на голям част от населението в региона, но и на други лица -български и чужди граждани, които имат нужда от правосъдие и правна защита на техните права и законни интереси.

    Районен съд Свиленград трябва да бъде закрит в резултат на решението за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратура по проект, изпълняван от ВСС по Оперативна програма „Добро управление”. Според нея, Свиленградския районен съд ще бъде превърнат в териториален офис на Районния съд в Харманли.

    От трибуната председателят на Общинския съвет адвокат Таня Коларова отбеляза обществената значимост на проблема.

    Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев изпрати отрицателно становище до Висшия съдебен съвет, Министерство на правосъдието, Омбудсмана на републиката, Областна управа - Хасково, Окръжен съд-Хасково. Има събрана и гражданска подписка за неодобрение на преустройството, разписана от над 1400 души.

    Решението на Общински съвет – Свиленград ще бъде изпратено до ВСС, Омбудсмана на Република България, Министъра на правосъдието и Областния управител на Хасковска област.

    В Свиленград срещу намеренията е обявен протест за тази вечер. На него ще изразят недоволството си местните адвокати. Съдии и прокурори нямат право по закон на протести.

    Днес следобед стана ясно, че по казуса заседава извънредно и Общинският съвет в Любимец. Там се гледа единствената точка, а именно приемане на решение срещу това Свиленградският районен съд да бъде преместен в Харманли.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ка
      КАК НЯМА ДА ГО БРАНИ
      0 -1
      20:05, 7 юни 2021
      Всички свиленградски маймуни ги съдят
      митничарски жени и маймуни

    Още новини

    Последни новини