От х:

Днес в x:

32 °C

Адвокати на протест: Закриването на съда в Свиленград ще затрудни правораздаването

Изображение 1 от 3

  Адвокати от Свиленград и региона излязоха на мълчалив протест днес против закриването на Районния съд в града. Те изразиха недоволството си пред съдебната палата.

  Събралите се двайсетина юристи се обявиха против предложения доклад за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища, който предвижда закриване на Районен съд – Свиленград и превръщането му в териториален офис на Районен съд – Харманли, както и промяна в подсъдността на граждански и наказателни дела, които да станат подсъдни на Окръжен съд – Хасково. Това предполага по-голямата част от свиленградските съдии да бъдат преназначени в съда в областния град, а по-малка – в Харманли.

  Районният съд в Свиленград функционира от началото на миналия век, каза адвокат Тодор Стамболиев, който е най-дългогодишният юрист сред протестиращите. Той категорично е против закриването на съда.

  Същото мнение изрази адвокат Георги Еленков, който е и общински съветник. Той изтъкна, че съдът в граничния град се гледат повече дела от този в Харманли, въпреки че натовареността на съдиите е по-малка. Акцентира на факта, че съдът в Свиленград обслужва две граници – с Турция и Гърция. Само годишно се в съда в граничния град се разглеждат по над 1000 наказателни дела. Адвокат Еленков е категоричен, че при евентуална трансформация на съда, участниците в делата – свидетели, вещи лица, страните ще пътуват до Хасково, което ще забави правораздаването, а и освен това ще се завишат разходите на всички участници в процеса.

  Припомняме, че днес се проведе извънредно заседание на Общинския съвет в граничния град, който единодушно взе решение против закриването на съда.

  „Решението е с характер на изразяване на становище на органите на местната власт и местното самоуправление“, заяви адвокат Таня Коларова, която е председател на Общинския съвет в Свиленград

  „Считаме, че предлаганият модел категорично ограничава достъпа на правосъдие на гражданите и ще има очевидни за всички нас негативни социално-икономически последици“, каза адвокат Коларова.

  Позиция против закриване на съд в Свиленград изрази и кметът на общината инж. Атанас Карчев. Паралелно с протеста върви и гражданска подписка, която само за ден-два е събрала 1500 подписа в защита на местното съдилище.

  Становищата са изпратени до Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, омбудсмана на България, областния управител на Хасково.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ма
   Мая Кьосева -стара мома
   10 -2
   20:18, 7 юни 2021
   Да ходят в Харманли където няма съд, а малка къщичка за правни услуги. Нормално за провинция!
   • Бъ
    бъзз
    6 -2
    22:14, 7 юни 2021
    Мая си е много хубава даже.
    И все по-хубава става.
  • 2
   Ге
   герб
   13 -2
   21:15, 7 юни 2021
   Георги еленков адвоката на мафията !
  • 3
   Ад
   Адвокате
   12 -3
   21:30, 7 юни 2021
   В Хасково също няма нужда от съда, нищо не се прави работи за присъди на тия които ги заслужават престъпници се разхождат не обезпокоявани!
   • Ем
    Ема
    3 0
    14:21, 8 юни 2021
    Точно така! Служат на мутрите!
  • 4
   20 години без помилване :)))
   .......
   Не е професия :))
  • 5
   Де
   де Вито
   9 -2
   22:04, 7 юни 2021
   "1000 адвоката на дъното на океана, едно добро начало"
  • 6
   Пе
   Пешо
   9 -1
   22:07, 7 юни 2021
   Абе Стамболиев вземи се скрий някъде заради дъщеричката ти ли скачаш тя е много "кадърен" магистрат.
  • 7
   Ма
   Маца
   2 0
   15:40, 8 юни 2021
   Мазния Еленков и той нареден.
  • 8
   До
   До бъзз
   1 0
   21:26, 8 юни 2021
   Като е хубава Мая що не си я вземеш у вас ?
  • 9
   За
   Защото
   1 0
   07:32, 9 юни 2021
   Мая вече е на 40 години , няма как
  Последни новини