От х:

Днес в x:

Ученици от Свиленград участваха в симулативен съдебен процес за наркотици

Изображение 1 от 5

    „Ден на отворените врати“ се проведе в Съдебната палата в Свиленград. Инициативата е на Районен съд – Свиленград и Районна прокуратура по случай 16-ти април - Деня на Българската Конституция и юриста, съобщиха от Темида и държавното обвинение.

    В Деня на отворените врати всички посетители в съдебната палата в Свиленград имаха възможност да се запознаят с работната среда на магистратите и съдебните служители, с възможностите за предоставяне на съдебно-административни услуги и информация, с организацията на работа на съдиите, прокурорите и служителите на съда и прокуратурата, с начина на разпределението на делата, с интернет страниците на двете институции и с възможностите за получаване на информация от тези източници.

    Тази година инициативата бе под надслов „Открито за съдебната власт“. По този повод ученици от 9 и 10 клас от ПГССИ „Христо Ботев“ и СУ „Д-р Петър Берон“ участваха в симулативен наказателен процес по казус за придобиване и държане на наркотични вещества без надлежно разрешително. Гимназистите влязоха в ролите на съдия, прокурор, обвиняем и адвокат. „Делото“ се разгледа в зала №1 в Съдебната палата в Свиленград. Учениците предварително се бяха подготвили с помощта на прокурори и съдии.

    След като страните представиха своите тези – пледоарията на „прокурора“ и защитата на „адвоката“, „съдът“ определи размера на наказанието и постанови присъда. В залата присъстваха съученици на участниците в съдебния процес, които ги аплодираха.

    „Гимназистите бяха единодушни, че разгледаният казус, който е по действителен случай, е много поучителен за тях“, разказаха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на Районна прокуратура–Хасково и прокурор Цветослав Лазаров. От Районен съд–Свиленград в инициативата участваха председателят на съда Живка Петрова и съдия Добринка Кирева.

    Всички ученици и гости получиха като подарък Конституцията на Република България.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини