От х:

Днес в x:

Неузрелият слънчоглед проваля слуката на ловците

Снимки: архив

Неузрелият на 100 % слънчоглед заради дъждовете в началото на лятото, е на път да намали слуката на ловците от сдружение „Сокол“, които утре ще нарамят пушкалата по ловните полета на общините Симеоновград, Маджарово и Харманли.

Авджиите излизат на 10-ти август на пусия за пернат дивеч. Тази година обаче гургулиците, гривяците и пъдпъдъците не се задържали много в слънчогледовите ниви, където обикновено се хранят, а ловците- стрелят.

Към ловно-рибарското дружество „Сокол“ тази година ще се включат и 55 чужденци, обясниха от ръководството. Иностранците с пушки са от Гърция, Германия и Италия. Те плащат за удоволствието да отстрелят птица по 4 евро на бройка, а разрешителното за месечния лов на българска територия им струва 45 лева.

За родните ловджии кефа да случат при прецелването на прелетния дивеч е 5 лв. за месец разрешително. Тази такса обаче е само за регистрираните в ловните дружинки авджии. Те плащат за годишното си членство по 100 лв. Сумата се навърта от таксата за ловния билет, която струва 15 лв и със заверката става 20 лв., членската карта, за която плащат 30 лв, петдесетак е таксата „стопанисване“.

Родни или чужди обаче всички ловци задължително минават през инструктаж преди да излязат на лов.

В сдружение „Сокол“ тази задължителна част вече е минала още през миналата седмица. Почти всички от членуващите 1310 авджии са присъствали на традиционното събиране „Ловджийския гуляй“ на вилата в местността Ловния парк край Харманли.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини