От х:

Днес в x:

Разделят хасковското Горско, искат да лапнат сградата

Дърводобивът винаги е апетитен

Новият шеф на хасковските горски Митко Младенов бе представен днес на подчинените си от инж. Михайлов, представител на ЮИ Държавно предприятие Сливен, което администрира и Хасково. Името на досегашният горски №1 на Стамболово бе спрегнато за шеф на Хасково още вчера. Представянето обаче е прераснало в импровизирано общо събрание, след като още на първата среща с новия началник е бил повдигнат въпроса за разделяне на окрупнената регионална структура, като за начало на хасковско и харманлийско горско стопанство. Иначе настоящето предприятие обединява държавния горски фонд в 7 общини, които бяха следи през 2011-та година.

Прогнозата, че се търси разделяне на структурата бе направена още в сряда, след като стана ясно, че досегашния шеф на лесничейството инж. Николай Янчев е уволнен. Хасковските горски в прав текст запитали началниците си от Сливен, какво се цели с връщането на старата схема с губещи общински структури. За пръв път от години, държавното Горско било „на нула“, дори и с минимална печалба. Въпросите обаче останали висящи. По източници на Haskovo.net 52-та служители на горското са се включили в подписка организирана от синдикалната организация на КНСБ, която е изпратена до областният управител Кадир Исов с копие до ресорния министър Греков. В нея се иска да не се връща старото положение, приложен е финансов анализ на Горското в Хасково и са зададени въпроси за бъдещото развитие на сектора.

Според горските, разделянето ще направи Лесничейството губещо, още повече, че държавния горски фонд в областта е спаднал от 90 хиляди на 34 хиляди хектара. Тоест ресурсът за бъдещи приходи е намалял три пъти, а раздуването на администрацията ще увеличи разходите. В Горското упорито върви слуха, че ако предприятието стане губещо, то ще бъде закрито, а местните държавни гори ще се поемат от съседна областна дирекция. Както стана с местните „Напоителни системи“.

Освен масовите съкращения, другата последица е продажбата на апетитния имот на горските, на пъпа на центъра на Хасково. Към него вече имал сериозен интерес. Вторият етаж бил разпродаден, а в момента отдаден под наем на бивш областен управител на Хасково. Продаден бил и съседния парцел на сградата, доскоро също собственост на Горските.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини