От х:

Днес в x:

Пълна подмяна в инвазивната кардиология

Д-р Радев/вдясно/ и д-р Близнаков откриха заедно инвазивната кардиология, но сега май гледат в различни посоки

Националният консултант по инвазивна кардиология доц. д-р Николай Димитров стана официален консултант на МБАЛ-Хасково. Договор за сътрудничество между неговата „Света Екатерина“, известна като Чирковата болница, и областното лечебно заведение е бил подписан в края на миналата седмица. Д-р Димитров ще се наема с най-заплетените случаи в практиката на местната кардиология, като при нужда ще оперира в хасковското отделение. Досега като консултант на местните кардиолози се изявяваше „пироговецът“ д-р Владимир Гелев. От началото на този месец обаче, д-р Гелев е сменил Националния институт с частната болница Токуда. Което доведе и до разтрогване на взаимоотношенията му с Хасково. „ Принципът е да не работим с частни болници, за да няма конфликт на интереси. Сътрудничим си само с държавни и то университетски лечебни заведения“ коментира изпълнителният директор на МБАЛ д-р Славчо Близнаков.

Последицата обаче е, че дългогодишният съекипник на Гелев, д-р Орлин Радев, който е началник на хасковското звено по инвазивна кардиология, също си е подал молба за напускане. „Двоуми се. До края на месеца е на работа, после трябва да вземе окончателно решение“ коментира д-р Близнаков. Понастоящем, д-р Радев е в чужбина, но ще бъде на линия в понеделник, когато ще може сам да хвърли светлина върху бъдещето си. Към момента в хасковското звено остават да работят бившия кардиологът на „Лозенец“ д-р Георги Стамболийски, бившият кадър на Токуда д-р Севдалин Топалов и дошлият от Димитровград д-р Евгени Георгиев.

Отделно от това от МБАЛ започнаха мащабна програма за допълнително подсилване на местната кардиология. Сключено е официално споразумение с правителствената болница „Лозенец“ в София за гастрол на техни кардиолози в Хасково и навигиране на наши пациенти в София. С мисията да лекува хасковлии се е заел лично директорът на Правителствената болница, кардиохирургът проф. Любо Спасов, считан за един от най-добрите оператори на сърце в България. Подобна операция в Хасково не може да бъде извършвана, но болните, за които това е наложително, ще се изпращат в София. На 14-ти август в Хасково пък пристигат екип кардиохирурзи от вече упоменатата "Света Екатерина", во главе с другото светило в сърдечните операции  - проф. Генчо Начев и колежката му проф. Юлия Джоргова. Те ще огледат хасковското отделение и ще се запознаят с местния екип.

Г. Христов

Д-р Владимир Гелев избра Токуда пред държавните болници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини