От х:

Днес в x:

Късо опече свиня, опърли куче и стопани

Стефан и жена му се чудят от къде им е дошло

Пожар предизвикан от вероятно късо съединение опече свинята на фамилия работари от хасковското село Узунджово. Огненият ад разразил се снощи около 21.30 часа изпепелил стопанските пристройки и захванал семейната къща на 43-годишния Стефан Иванов. Той отсъствал в момента, бетонирал на строежа на съсед. Жена му оправяла животните, на двора била бабата и двете му момчета. Неистовото квичене на свинята известило за началото на стихията. Малко по късно лумнали 30-те бали слама в обора и огънят се качил на 10 метра височина. Домочадието се хвърлило да спасява горящото живо хайванче, но огънят захванал покрива на жилището им и ги отказал от намеренията. За да допълнят хаоса, трите дворни кучета скъсали синджирите и хукнали във всичко посоки. Летящи главни подпалили козината на немската овчарка Астра и единият от синовете трябвало да я гаси с голи ръце. Изгоряло само едното ухо на животното.

Синовете на Стефан се качили на покрива и почнали да хвърлят кофи с вода подавани от стеклите си съседи. Над 100 души се втурнали да помагат с каквото могат и именно те задържали пламъците до пристигането на пожарната. С общи усилия на огнеборци и селяни, огънят бил изгасен час по-късно. Щетите се изчисляват на 30 квадратни метра помощна пристройка, поне 10-на метра покривна конструкция на къщата, слама, фураж и злополучната свиня. Остатъците и били харизани на съседно ромско семейство, което си устроили барбекю. За Стефан и фамилия, по важното било, че коня бил пред къщата по време на пожара, както и че кучетата били спасени.

Сега големият кахър е ремонта на покрива. Трябва да се подменят част от гредите на покривната конструкция и поне 100-на керемиди, част от които изгорели, а другите били изпочупени при гасаческите дейности. Макар че работят по цял ден, дюлгеринът и жена му, която работи като шивачка, нямали парите да платят на майстори. Тази година вече правили абитуриентски бал на едно от момчетата си и били „до шушка“. А зимата вече чукала на вратата.

Г.Христов

В стопанската пристройка имало бали, фураж и една свиня
Овчарката Астра също пламнала, но се отървала с едно ухо/лявото/
Стефан Иванов се чуди от къде да вземе пари за ремонта на покрива
Семейната къща е доста поопърлена, много керемиди са изпочупени

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини