От х:

Днес в x:

Шефът на хасковските лекари предложен за началник на НЗОК

Д-р Динчо Генев е готов да действа с размах

Председателят на регионалният лекарски съюз д-р Динчо Генев е предложен за шеф на Националната здравно-осигурителна каса/НЗОК/. Той ще се конкурира за поста с Румяна Тодорова, която оглавяваше Касата по време на тройната коалиция. Утре кандидатите ще бъдат изслушани в Парламента, а определянето на новия шеф на НЗОК ще стане в сряда. Той трябва да замени омахания миналата седмица Пламен Цеков.

Д-р Генев е номинация на ДПС, Румяна Тодорова – на БСП. „Нямам нищо общо с партия ДПС, но явно хората са ме оценили какво върша и какво мога да свърша от досегашната си работа“ коментира за Haskovo.net д-р Генев. Динчо Генев е член на управителния съвет на Сдружението на общинските болници в което членуват 69 лечебни заведения. Там се лекуват близо 2 млн от българските граждани, но именно тези болници са подложени на поетапно затваряне в последните години. Като управител общинската болница в Харманли, д-р Генев много добре знае за какво става въпрос.

Д-р Генев си спечели репутацията на един от най-големите бунтари срещу здравната система в България, като особено критикуваше взаимоотношенията Каса-Болници. Според него общинските болници умишлено се недофинансират, за да се пренасочат впоследствие паричните пътеки към големите лечебни заведения. Това е най-големия проблем с който докторът ще се захване ако оглави Касата. Що се отнася до Хасково, Генев отново изтъкна възмутителния факт - за близо четвърт милион жители на Хасковско са отпуснати едва по 72 лв на човек годишно, за болнично лечение. В същото време средната цифра в страната е 130 лв, а други региони от България/без София/ се получават дори до 300 лв на човек. За този проблем по различно време сезираха и шефът на хасковската болница д-р Славчо Близнаков, началникът на свиленградската д-р Димитър Ермов и на димитровградската д-р Здравко Наков.

Дори и да не бъде избран за шеф на Касата д-р Генев анонсира с много добри думи другият кандидат Румяна Тодорова. Според него единствено по времето на нейният мандат е имало сравнително нормално и справедливо разпределение на сумите за болнично лечение.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зн
    знаещ
    9 -3
    10:04, 9 юли 2013
    Стига с тоя Близнаков...Вече ни се повръща от него!!!! Аман от идолопонлоничество и платен PR!!!Оставете Д-Р Генев да си свърши работата и дано оглави НЗОК !!!КЪСМЕТ ....
Последни новини