От х:

Днес в x:

Психоза тресе Хасково: Змии хапят в центъра и в хипермаркет

"Нашествие" на отровни пепелянки подлудиха Хасково

Има бум на ухапани от змии. От деца до възрастни. Влечуги хапят навсякъде-от идеалния център на Хасково до пренаселените хипермаркети. Вече има и починали.

Точно от две седмици редакцията на Haskovo.net е бомбардирана с подобни сигнали, като дори в част от писмата срещаме откровени сръдни-защо прикриваме информация! Всеизвестно било, че Хасково е змийски район и ежегодно има десетки ухапани. За да привлекат медийно внимание, някои от сигнализаторите прибягват до сценарии достойни за Холивуд. Пример: Жена пазарувала банани в хасковски хипермаркет от известна верига /друго писмо настоява, че хипермаркета е в Димитровград, пък на същата верига/. Докато избирала бананите от кашона изпълзяла черна мамба ?! която я клъвнала по ръката. Жената починала. Мамбата се била стаила в кашона директно от африканските джунгли, докато местните бананоберачи прибирали продукцията. Явно така прекосила няколко континента, за да дойде в България, където изпълнила смисъла на живота си-ухапала нашенка. Сюжетът на друга приказка пък разказва за ухапан от пепелянка мъж, забележете - пред първа поликлиника в Хасково, който също починал. Авторът на сигнала хич и не бе притеснен, че в първа поликлиника е пълно с доктори и дори не спомена за медицинска намеса.

Съобщаваните случаи не бяха потвърдени нито от ЦСМП, нито от Спешно отделение в МБАЛ на Хасково и Димитровград, нито дори от патологията. Шашнати от медийния интерес, лекарите даже го удариха на шеги-познавали много ухапани от змии, чийто пепелянки ги чакали всяка вечер в къщи. Ама засега нямало летален изход.
Извън шегата, обаче ухапани от змии все пак има, но по-малко от предходни години. От началото на май до момента има цифром и словом 6 документирани случая. Те са по-равно отразени в журналите на хасковското Спешно и отделението по Хирургия, където се въдворяват ухапаните от змии. В нито един от случаите не се е стигнало до критична ситуация, камо ли до смърт. За целия летен сезон случаите я стигнат дузина я не, предполагат лекарите.

Хасково не е „змийски“ район обори един от митовете херпетологът Красимир Христов. Хасковският спец по змиите отбеляза, че в региона няма усойница и на практика хапе само пепелянка. При това най-вече от вида зеленоопашата. Тя е по-отровна от класическата пепелянка, но е значително по-страхлива. Бяга от хората и колите и е абсурд да се появи в центъра на Хасково дори и с мляко да я каниш. Важи за всички видове змии, включително и черната мамба, не пропуснаха да се пошегуват за наша сметка и херпетолозите.

И все пак близка среща с отровно влечуго не е изключена в сезона на пикниците. Още на 23.04 Haskovo.net предупреди чрез херпетолога Георги Русев, че при ухапване най-ефективната мярка е изсмукване на отровата и разбира се бързо търсене на медицинска помощ. Ухапването обаче може да бъде на такова място, което чисто технологично не може да бъде засмукано. В този случай се препоръчва използването на т.нар. екстрактор за змийска отрова. Представлява вакуумна помпичка, която ефективно изсмуква 90 % от отровата и на практика ви гарантира спасяването на живота. Неудобството е, че не се среща в магазинната мрежа на България и трябва да се поръчва от чужбина. В зависимост от модела струва около 20-30 лири стерлинги, ако се заръча от Англия.

Най-спокойни са хората на село, които са и най-близко до змиите. Според тях, тази година влечугите намалели значително, дори и безобидните смокове. Като причина се посочва увеличилата се популация на един от естествените им врагове-щъркелите. Почти няма щъркелово гнездо с по-малко от 4-5 птици в него, а в някои села има по 3 населени с птици гнезда.

Г.Христов

Змиите избягват градска среда и се крият в шубраците, успокояват херпетолози
Препоръчвания екстрактор за змийска отрова
Ефективно изсмуква змийската отрова
Най-характерната за региона пепелянка
Херпетологът Красимир Христов успокои, че района не е опасен за змии
Черна мамба изпълзяла от кашон банани в хипермаркет
Според хората на село, увеличения брой щъркели изтребил змиите
Почти няма селско гнездо с по-малко от 3-4 щъркела в него
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ka
    Kadir ot Haskovo
    0 0
    10:52, 9 юли 2013
    hahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa eyyyyyyyyyyyy prosti BILGARI gledayte mnogo dobre v ka6onite s banani 4e edin den moje da izsko4at ot teh i nay golemite zmii na Haskovo-Zadristeniyat vi Selski Kmet Georgi Ivanov i negovata Zmiyska otrova Jena mu,eto tova sa nay mrisnite Zmii v Haskovo koito nikoy v garada ne gi iska,BOKLUTSI TAKIVA
  • 2
    Sa
    sambo
    1 0
    11:29, 9 юли 2013
    =) hahahahahah
Последни новини