От х:

Днес в x:

Уникално: кметът сам си измисля закони

Поредна незаконосъобразна заповед на кмета Георги Иванов бе отменена от административния съд в Хасково. Става дума за заповед на градоначалника, с която се забранява ползването на обект на ЕСКОМ на ул. „Македония”. В него се плаща таксата за интернет и се продават компютри и консумативи. Това е поредната отмяна на подобна незаконна заповед, първата бе за бул. „Раковски”.

Обстоятелствата са същите. В заповедта на кмета се посочва, че обектът представлява „Офис-каса”, в нарушение на разрешението за ползването, което било за „магазин”, тоест за търговска дейност. С обявената за незаконна заповед се забранява ползването на обекта, нарежда се и прекъсването на тока и водата.

Магистратите разглеждат законовата уредба и стигат до логичния извод, че заповедта е незаконна. Нещо повече, в класификатора на дейностите в закона, в който се изрежда предназначението на обектите, не съществува понятието „Офис каса”. Градоначалникът си го е измислил. В класификатора най-близките по предназначение обекти са „офис” и „за търговска дейност”.

По делото е разпитана и служителка на ЕСКОМ, която обяснява какво се върши в помещението – плащат се таксите за интернет и кабелна телевизия и се продават компютри и консумативи. Съдът заключава, че там се извършва търговска дейност, което съответства на предназначението на обекта, съгласно разрешение за ползване, издадено от ДНСК през 2008 година. Понятието „Офис-каса”, посочено в заповедта на градоначалника, не съществува в правния мир, заключава съдия Ива Байнова.

С решението си съдът осъжда общината да заплати на фирмата разноските по делото, възлизащи на 450 лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Можете да го прочетете тук.

Тодор Кръшков   

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини